Filme istorice care au înfruntat cenzura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Dacii", prima peliculă din colecţia "Istorice", editată de "Adevărul", va ajunge în chioşcuri vineri, 11 iulie Sergiu Nicolaescu a mărturisit că a făcut film istoric pentru a evita

"Dacii", prima peliculă din colecţia "Istorice", editată de "Adevărul", va ajunge în chioşcuri vineri, 11 iulie

Sergiu Nicolaescu a mărturisit că a făcut film istoric pentru a evita filmul de actualitate şi de fiecare dată a trebuit să îi ţină piept lui Ceauşescu.

Cu "Dacii", Sergiu Nicolaescu a debutat ca regizor. Îşi aminteşte de ziua când a spus prima oară "Motor", de parcă s-ar fi întâmplat ieri. "Era 11 mai 1969. Au fost 2000 de figuranţi. 2000 de figuranţi!

Şi era primul film făcut în viaţa mea", a povestit regizorul. Este o peliculă istorică despre sacrificiu, jertfă şi dăruire. Pe generic apar Amza Pellea (în rolul lui Decebal), Maria-Jose, Pierre Brice, Emil Botta, Geo Barton, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu.

În "Mircea" avem parte de scene monumentale de luptă şi de o distribuţie copleşitoare: Şerban Ionescu, Adrian Pintea, Colea Răutu, Ion Besoiu, Papil Panduru şi mulţi alţii. Filmul, cu o istorie zbuciumată, a fost proiectat, în premieră, pe 21 decembrie 1989, fiind ultima superproducţie realizată înainte de Revoluţie.

Saga "Mihai Viteazul"

Seria de filme istorice continuă cu "Mihai Viteazul", o saga în două părţi ("Călugărenii" şi "Unirea"), cu Amza Pellea în rol principal. Pelicula, realizată în 1970, are de toate: scene de luptă, intrigi politice, drame familiale.

Filmul a fost distribuit în multe ţări cu diferite titluri: "Last Crusade Michael the Brave" sau "Michele il bravo".

Acţiunea din "Nemuritorii" (1974) are loc la zece ani după uciderea lui Mihai Viteazul, când un grup de viteji din fosta lui oaste se îndreaptă spre casele lor, având cu ei o ladă şi steagul celor trei ţări unite (Moldova, Ţara Românească şi Transilvania).

"<> este un film la care ţin foarte mult şi care s-a bucurat de un foarte mare succes de public", a declarat Nicolaescu. "Capcana Mercenarilor" (1981) dă ocazia unor roluri memorabile pentru Amza Pellea, Mircea Albulescu sau Ion Besoiu.

"Pentru patrie" (1977) a fost văzut de aproape 4 milioane de oameni, în plină dictatură ceauşistă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite