Fiecare "vizionar" are inflaţia lui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ţării, guvernatorul BNR, ministrul finanţelor şi şeful CNP joacă hora scumpirilor în paşi diferiţi Fie că se numeşte proiecţie, obiectiv, prognoză sau ţintă de

Preşedintele ţării, guvernatorul BNR, ministrul finanţelor şi şeful CNP joacă hora scumpirilor în paşi diferiţi

Fie că se numeşte proiecţie, obiectiv, prognoză sau ţintă de inflaţie, persoanele şi instituţiile care se ocupă de indicatorul scumpirilor prezintă viziuni diferite în ceea ce priveşte evoluţia în 2008 a preţurilor de consum. Este evident, astfel, că între aceste entităţi există multe diferenţe în ceea ce priveşte atât mersul economiei, cât şi politicile ce ar trebui să fie aplicate în mediul de afaceri.

Cele mai recente declaraţii ale unor demnitari cu rang înalt, ca şi datele anunţate de Comisia Naţională de Prognoză, prezintă orizonturi diferite în ceea ce priveşte media tuturor scumpirilor - inflaţia - anului 2008.
Ultima ieşire la rampă, cu estimarea pentru acest an a indicelui inflaţiei, a avut loc ieri, când ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a estimat un nivel situat "între 4 şi 5,5%" pentru acest indicator, în 2008.

"Până în prezent, nu sunt semne că inflaţia va depăşi previziunile BNR", a spus Vosganian, dovedind astfel că nu prea s-a uitat pe "previziunile BNR" despre care vorbise. De fapt, "proiecţia" de inflaţie (acesta e termenul utilizat de banca centrală) arată că BNR estimează un nivel de 5,9% pentru creşterea medie a preţurilor din acest an. Reamintim că proiecţia de inflaţie a BNR a fost revizuită, recent, de la 4,3% la 5,9% pentru anul 2008.

Dar şi preşedintele României, Traian Băsescu, a înaintat o estimare, pe care a botezat-o "obiectiv privind inflaţia", arătând că acest indicator va fi, în acest an, de 5,5%, nu de 4,5% cât fusese până nu de mult.

Nici cauzele scumpirilor nu-i împacă pe demnitari

Ce anume determină accelerarea scumpirilor? Cauza identificată de Traian Băsescu pentru această schimbare constă în "efectele evoluţiei mediului de afaceri internaţional". În acelaşi timp, Banca Naţională acuză "creşterea salariilor peste nivelul de creştere a productivităţii" şi avertizează că asta va duce la deprecierea leului - o altă cauză pentru care inflaţia va fi mai mare în 2008.

Cine va avea dreptate vom vedea la sfârşitul anului. Până atunci, nu putem decât să constatăm că fiecare instituţie are viziuni proprii, diferite una faţă de cealaltă şi, în consecinţă, promovează politici economice diferite. Mediul de afaceri s-a transformat, astfel, într-un fel de cobai pentru aceste experimente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite