Fiecare grad Celsius mai putin in casa inseamna economii de peste 200.000 lei la intretinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Montarea repartitoarelor si a robinetelor cu termostat pe calorifere permite economii considerabile la costurile cu intretinerea: pentru fiecare 1 grad Celsius mai putin la temperatura camerei se

Montarea repartitoarelor si a robinetelor cu termostat pe calorifere permite economii considerabile la costurile cu intretinerea: pentru fiecare 1 grad Celsius mai putin la temperatura camerei se economiseste circa 6 la suta din valoarea facturii (n.r. - aproximativ 200.000 lei in cazul unei facturi de 3.400.000 lei pentru un apartament de 3 camere). "Studiile internationale realizate de cele mai mari 3 firme producatoare de repartitoare de energie termica din Europa arata ca o reducere cu 1 grad a temperaturii din apartamente se traduce printr-o economie de 6 la suta la factura de incalzire", sustine Petco Uzunov, directorul general al firmei Techem Romania. Un studiu realizat la Facultatea de Instalatii din Bucuresti, coordonat de profesorul Florin Iordache, a demonstrat ca factura pentru caldura a scazut anul trecut cu circa 20 la suta la blocurile unde au fost montate contoare si repartitoare. "Am facut masuratori la mai multe blocuri, iar concluziile au fost ca, la blocurile contorizate, consumul scade cu circa 20 la suta fata de cel al blocurilor necontorizate", ne-a declarat profesorul Iordache. Interesant este ca numai jumatate din scaderea consumului este explicata prin faptul ca locatarii au oprit "robinetul" la caldura, consumand numai atat cat isi permiteau sa plateasca. Restul se datoreaza "efectului de termostat" al apartamentului, explica profesorul Iordache. Adica, pe masura ce este mai frig in casa, contributia externa - caldura solara - este mai mare la cresterea temperaturii in apartamente. Reprezentantii firmelor care vand repartitoare sustin ca romanii pot face economii la factura de intretinere fara sa faca frigul in casa. "Se pot reduce costurile daca nu se mai face risipa de pana acum. Pentru "gospodinele" din Romania, principalul termostat era fereastra. Daca era prea cald in camere, in loc sa stranga robinetul la calorifer, ele deschideau geamul", ne spune Mihai Beznoska, reprezentantul firmei Contor Zenner.
O parte din economiile realizate - "furata" de cei care nu si-au montat contoare
Sistemul contorizarii individuale a energiei termice este foarte eficient in blocurile unde toate apartamentele sunt contorizate. Daca exista insa apartamente fara repartitoare, sumele platite la intretinere ajung sa nu mai reprezinte consumul real, ci un calcul convenit intre locatari, administratorii de bloc si firma care face facturile. La majoritatea companiilor care instaleaza repartitoare, sumele care trebuie platite de cei necontorizati sunt calculate prin adaugarea unui procent mai mic sau mai mare la factura maxima platita pentru un apartament contorizat. Aplicarea unui astfel de sistem de calcul al facturilor are si puncte slabe. Astfel, daca intr-un bloc toti locatarii contorizati fac frigul - cum este cazul pentru blocurile locuite de pensionari, cei necontorizati vor avea facturi doar cu 10 la suta mai mari, cu toate ca beneficiaza de tot confortul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite