Fermierii anunţă din nou scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ulei, lapte şi carne va veni rândul pâinii, pentru că rezervele de grâu sunt pe sfârşite, avertizează sindicatul agricultorilor. Dacă uleiul se scumpeşte pentru că nu mai avem materie primă, preţul pâinii va fi mai mare din cauză că Guvernul nu a luat nicio măsură de păstrare a grâului în ţară. 

Săptămâna trecută liderii sindicatelor din industria alimentară spuneau că este iminentă scumpirea uleiului, cu până la 30%, din cauză că fabricile au rămas fără floarea-soarelui. Acum, liderii sindicatelor din agricultură - ramura precursoare industriei alimentare - anunţă că problema grâului nu a fost rezolvată, astfel că este iminentă o scumpire cu 15% a pâinii.

Şi lactatele şi carnea vor fi mai scumpe, cu până la 5%, iar berea va costa cu 4% mai mult - de data aceasta pentru că transportul produselor este tot mai scump. O altă motivaţie invocată de sindicalişti este aceea că salariile în agricultură şi în sectorul alimentar nu au mai crescut în ultimii doi ani. Statisticile oficiale arată că în ambele domenii salariul mediu pe ramură a stagnat, rămânând din 2009 până în prezent sub nivelul de 1.000 de lei.

 Aceste noi majorări de preţuri vin după ce în ianuarie s-a întâmplat acelaşi lucru. Laptele s-a scumpit cu 20%, iar brânza cu 4%. Preţul kilogramului de cartofi a fost majorat cu 12%, iar cel al cărnii cu 15%.

Exportăm ieftin, importăm scump

Din datele Agrostar reiese că România a exportat 1,7 milioane de tone de grâu, la un preţ mediu de aproximativ 180 de euro pe tonă, şi va aduce din import grâu cu 280 de euro. La această situaţie s-a ajuns din cauză că autorităţile nu au aplicat niciunul dintre mecanismele care ar fi ajutat la păstrarea în ţară a grâului din producţia autohtonă.

„Când tu ca stat nu găseşti o formulă, deşi ai la dispoziţie atâtea mecanisme de piaţă, aveai APIA care putea să cumpere de pe piaţă,
să-l ţină, să aibă procesatorii grâu pentru tot anul până la campanie... Acum e foarte clar cu 10-15% va creşte preţul la pâine", a afirmat ieri preşedintele federaţiei Agrostar.

Scandal în Camerele Agricole

Federaţia sindicală Agrostar ameninţă că va scoate în stradă, săptămâna viitoare, aproximativ 2.000 de fermieri şi că va organiza manifestaţii, în premieră, la Bruxelles.

Agricultorii acuză politizarea Camerelor Agricole. Preşedintele Agrostar a anunţat că va sesiza Comisia Europeană cu privire la situaţia creată în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, care a exclus din rândul membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole reprezentanţi ai asociaţiilor de profil reprezentative la nivel naţional.

Au fost acceptate, în schimb, forme asociative fără reprezentativitate, ceea ce - potrivit Agrostar - demonstrează politizarea acestor structuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite