Fermierii trebuie să aleagă: tractor prin "Rabla" sau fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două programe se exclud reciproc, unul fiind adresat persoanelor fizice, altul firmelor Fiecare soluţie de finanţare are avantajele ei, de la 50% din valoarea tractorului - în cazul

Cele două programe se exclud reciproc, unul fiind adresat persoanelor fizice, altul firmelor

Fiecare soluţie de finanţare are avantajele ei, de la 50% din valoarea tractorului - în cazul fondurilor structurale - la 17.000 de lei în cazul "Rabla"

Fermierii care vor să-şi cumpere un tractor nou au de ales între accesarea fondurilor europene şi prima de casare acordată prin programul "Rabla". Potrivit reglementărilor UE, cele două programe se exclud reciproc, nefiind permisă acordarea unui dublu ajutor financiar pentru o achiziţie. "Un fermier nu poate să acceseze fonduri europene pentru achiziţia unui tractor, dacă a solicitat şi prima de casare. Nu este permisă o dublă finanţare pentru o singură achiziţie, iar fermierul are de ales", a declarat, pentru NewsIn, Viviana Vasile, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fiecare program are ţintele lui

Reprezentanţii fermierilor susţin că achiziţionarea unui tractor prin intermediul fondurilor europene este mult mai avantajoasă, cu toate că programul "Rabla" este mai uşor de accesat. "Pentru fermierii care doresc să realizeze investiţii, este mai avantajos să acceseze fonduri europene de dezvoltare rurală pentru achiziţia unui tractor. Prin Rabla primesc 17.000 de lei, iar prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pot să beneficieze de o finanţare de până la 50% din valoarea tractorului. Astfel, fermierul îşi permite să cumpere un tractor mai scump, cu o putere mai mare", a spus Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România.

Producătorii de tractoare nu văd însă o concurenţă între cele două programe. Ionel Catrinoiu, directorul general al Asociaţiei Române a Constructorilor de Echipamente şi Maşini Agricole, susţine că cele două sisteme de finanţare au ţinte diferite, fiecare având punctele sale tari. Prin măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole - fermierii pot cumpăra tractoare cu o finanţare de 50%, însă numai prin intermediul unei societăţi comerciale.

Măsura este avantajoasă, dar ei rămân cu vechile uitlaje, iar din 2009 impozitele pentru utilajele vechi vor creşte enorm, potrivit lui Catrinoiu. O soluţie ar fi vânzarea lor ca fier vechi, însă preţul pe kilogram este de 0,5 lei şi, în acest fel, ar obţine prea puţini bani

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite