Fermierii nu se înghesuie încă la subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de sprijin în sectorul zootehnic este 15 iunie Crescătorii de animale au depus de două ori mai puţine solicitări decât anul trecut, potrivit

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de sprijin în sectorul zootehnic este 15 iunie

Crescătorii de animale au depus de două ori mai puţine solicitări decât anul trecut, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Agenţia anunţă fermierii din domeniul zootehnic asupra faptului că mai au la dispoziţie doar o săptămână pentru a depune cererile pentru subvenţia din sectorul zootehnic, acordată pentru bovine, ovine şi caprine.

"Le cerem fermierilor să se informeze la centrele APIA cu privire la criteriile de eligibilitate şi să depună cererea pentru subvenţia din sectorul zootehnic până la 15 iunie, termenul-limită.

Altfel, crescătorii de animale riscă să piardă un sprijin financiar substanţial de 490 lei pe cap de bovină şi 35 lei pe cap de ovină", a declarat pentru Newsin, Dragoş Năcuţă, purtătorul de cuvânt al APIA.

Potrivit datelor centralizate de APIA, până pe 6 iunie, s-au primit 95.126 cereri cu un efectiv de 529.631 capete pentru prima destinată exploataţiei de bovine şi 5.717 cereri cu un efectiv de 850.801 de ovine şi caprine. Pentru anul trecut au fost depuse 215.964 cereri, cu un efectiv de 1.158.386 bovine. După verificarea administrativă au fost autorizate şi plătite 193.386 cereri cu un efectiv de 1.011.243 animale eligibile, valoarea sprijinului fiind de 495,5 milioane de lei.

Se obţin bani şi pentru animalele vândute

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine, ne-a declarat că fermierii nu au depus cereri pentru că nu sunt informaţi. "Mulţi nu ştiu că pot depune cerere pentru subvenţie, chiar dacă au avut un animal şi l-au vândut", spune Caraş. De asemenea, mulţi dintre fermieri nu cunosc faptul că acest sistem de subvenţii de la buget se aplică timp de trei ani, cu începere din 2007, precizează Costel Caraş.

Potrivit datelor APIA, crescătorii de bovine care au beneficiat în anul 2007 de schema de plăţi naţionale directe complementare beneficiază de această formă de sprijin şi în anul 2008. De asemenea, crescătorii de bovine a căror exploataţie a fost înfiinţată în perioada 1 februarie 2007 - 31 ianuarie 2008 pot depune cerere pentru aceeaşi formă de sprijin.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în sectorul crescătorilor de oi. Până la 6 iunie au fost depuse 5.717 cereri cu un efectiv de 850.801 capete, iar în anul 2007 au fost depuse 35.313 cereri cu un efectiv de 4,8 milioane de capete ovine.

Potrivit legii, prima de exploataţie se acordă producătorilor agricoli o singură dată pe an, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2007.

Condiţii de eligibilitate

- exploataţia să fie de minimum trei capete de bovine
- vârsta bovinelor să fie de minimum şase luni
- exploataţia să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei
- ferma să nu aibă datorii la bugetul de stat şi la bugetul local

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite