Fermierii: „Animalele vor mânca subvenţii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli protestează faţă de propunerile lui Mihail Dumitru, noul ministru de resort, de a elimina sprijinul financiar pentru cereale şi de a susţine doar zootehnia. De la 1 ianuarie s-au tăiat subvenţiile pentru motorină, depozitarea cerealelor şi irigaţii, dar şi cele pentru calitatea laptelui sau carnea de pui.

„În loc să vindem grâu sau porumb, aş prefera să vindem produse din carne, cu valoare mai mare, pe care să le exportăm şi să câştige fermierul mulţi bani, decât să câştige foarte puţin din producţia primară", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, noul ministru al Agriculturii.

Declaraţia oficialului i-a pus pe jar pe producătorii de cereale, care au sărit ca arşi când au auzit că Dumitru vrea să le elimine ajutoarele financiare. „E o aberaţie! Cum să vrei să susţii doar zootehnia şi sectorul agricol nu? Dar animelele ce mănâncă? Subvenţii?", a replicat Ioan Niculae, preşedintele InterAgro.

De aceeaşi părere este şi Mihai Anghel, preşedintele Cerealcom Dolj, care crede că ministrul face declaraţii nefondate pe realitate. „România are un potenţial agricol imens de 10 milioane de hectare, dintre care doar trei milioane sunt lucrate, iar producţia ajunge doar pentru autoconsum. Dacă ministrul nu vrea să mai susţină sectorul, la anul vom fi dependenţi de cereale", punctează Anghel.

Zootehnia, lipsită de sprijin

Chiar dacă ministrul a declarat că va susţine foarte mult zootehnia, fermierii se plâng că de la 1 ianuarie au fost eliminate o serie de sprijine, precum cel acordat pentru calitatea laptelui sau pentru carnea de pui (1,6 lei/kilogram). „Deşi România a negociat cu Bruxelles-ul prelungirea până în 2011 a termenului de atingere a unui nivel impus de lapte conform normelor UE, Ministerul Agriculturii a tăiat subvenţia de 0,3 lei pe litru", afirmă Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine.

De asemenea, Tudor Dorobanţu, secretarul general al Confederaţiei Agrostar tot mai speră ca ministrul să se fi exprimat greşit. „Ministrul ori nu s-a exprimat bine, ori nu ştie exact cum stau lucrurile în sectorul agricol", a declarat Dorobanţu.

„Anul trecut am convenit cu Ministerul Agriculturii ca Legea 381 privind sprijinul fermierilor afectaţi de calamităţi naturale şi Legea 150 care se referă la acordarea creditelor agricole să fie transformate în hotărâri guvernamentale şi să fie aplicate şi în 2010, chiar dacă au trecut trei ani de la aderare. Din cauza crizei politice, nimeni nu s-a mai ocupat de acest lucru", a declarat Dorobanţu. „Aşadar, ministrul nu cred că ştie exact ce vorbeşte, deoarece nu poate susţine zootehnia fără un cadru legislativ adecvat", a completat acesta.

Şi totuşi se vor da bani...

De bine, de rău, producătorii agricoli şi crescătorii de animale vor beneficia şi în acest an de subvenţii europene. Astfel, dacă anul trecut s-au acordat 112 euro pentru fiecare hectar de teren agricol (60% din bani au provenit de la UE, restul de la bugetul de stat), pentru acest an, reprezentanţii fermierilor vor să negocieze cu oficialii din Agricultură un sprijin de 250 de euro la hectar.

„Ministrul a zis că ne aşteaptă la discuţii", afirmă reprezentantul Agrostar. De asemenea, în bugetul Agriculturii a fost introdusă suma de 190 de milioane de euro, ce va fi împărţită tuturor crescătorilor de animale. „Va rămâne subvenţia pe cap de animal, care se va acorda până în 2013. Anul trecut, valoarea acesteia a fost de 571 de lei pentru fiecare bovină", a explicat Caraş.

Ajutoare eliminate din 2010

- Subvenţiile pe tipul de culturi (între 200 şi 500 de lei/hectar)
- Renta viageră (100 de euro pentru fiecare hectar de teren vândut şi 50 de euro pentru fiecare hectar arendat)
- Pentru cumpărarea de motorină (1 leu/litru)
- Pentru calitatea laptelui (0,3 lei/litru)
- Pentru carnea de pui (1,6 lei/kilogram)
- Susţinerea irigaţiilor (700 de lei/hectar)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite