Fermele româneşti de porci vor fi inspectate de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii UE sunt aşteptaţi pentru a autoriza procesatorii să exporte carne pe piaţa comunitară Lohnul este soluţia optimă pentru ca şi fermierilor români să li se permită exporturi

Experţii UE sunt aşteptaţi pentru a autoriza procesatorii să exporte carne pe piaţa comunitară

Lohnul este soluţia optimă pentru ca şi fermierilor români să li se permită exporturi de carne în UE. Ei trebuie să importe materia primă numai din ţări fără pestă porcină.

În cursul lunii august, o misiune a Comisiei Europene va evalua mai multe fabrici de preparate din carne de porc care vor să livreze produse în spaţiul comunitar folosind metoda lohn, adică utilizând materie primă adusă din zone libere de pestă porcină. Misiunea va începe pe 18 august şi va viza şapte unităţi care au cerut dreptul de a livra produse din carne de porc în alte state UE.

Misiunea Oficiului veterinar şi pentru hrană (Food and Veterinary Office - FVO) are loc "ca urmare a solicitării venite din partea Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Veterinare", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, citat de Mediafax.

El a adăugat că instituţia a solicitat Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) o listă a fabricilor care vor să folosească metoda lohn, iar acestea sunt cele ce urmează să fie inspectate de echipa de evaluare. "Verificările se vor referi de exemplu la asigurarea trasabilităţii, a respectării normelor sanitar-veterinare.

Aceasta este o misiune preliminară, în urma căreia se va întocmi un raport. Dacă totul merge bine, în final se va emite şi publica în Jurnalul Oficial o decizie în care vor fi cuprinse unităţile care au fost aprobate să facă livrări în UE", a mai spus Roatiş.

Şansele sunt puţine, dar trebuie jucate

Potrivit preşedintelui ARC, Sorin Minea, misiunea de evaluare va dura zece zile, iar o eventuală decizie favorabilă va fi un pas înainte pentru obţinerea dreptului de livrare în UE pentru toţi procesatorii de carne de porc.

Pe de altă parte, însă, şansele procesatorilor de a exporta în UE par a fi destul de mici. "Depinde în foarte mare măsură de lobby-ul economic şi politic, prin care va trebui să se identifice acele nişe de piaţă pe care să li se permită accesul românilor", ne-a declarat prof. univ. Mihai Daneş, membru în Colegiul Medicilor Veterinari.

El consideră că misiunea CE "ar putea să se prevaleze, în controalele sale, şi de alte amănunte decât cele strict tehnice, astfel încât să li se îngreuneze accesul acelor ferme pe piaţa comunitară".

Lucrul în sistem lohn înseamnă că procesatorul foloseşte materie primă (în acest caz, carnea de porc) din zone libere de pestă porcină, de la animale care nu au fost vaccinate împotriva bolii, adică din import. Reamintim că fermele din România nu mai pot livra produse din carne de porc în statele UE din cauza pestei porcine, care (numai) la noi în ţară este tratată cu vaccinuri dovedite ca fiind inutile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite