Fed dă liber băncilor chineze pe piaţa americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (Fed) a aprobat planurile pentru intrarea pe piaţa americană a trei mari bănci controlate de statul chinez, inclusiv prima achiziţie a unei reţele de retail banking din SUA de către o instituţie de credit din China, scrie “Wall Street Journal”.

Cele trei bănci care au primit avizul Fedului sunt Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China şi Agricultural Bank of China.

Avizul dat de Fed reprezintă un pas important pentru autorităţile de reglementare americane, având în vedere că băncile din China încearcă de mult timp să obţină acces la piaţa americană pentru a asigura finanţare companiilor chineze care operează în străinătate. În plus, băncile chineze ăşi doresc să intre pe piaţa americană pentru a face afaceri cu investitorii care caută expunere faţă de yuan.

"Este un moment important pentru China şi băncile chineze, care le va permite să se angajeze în noi afaceri în SUA, dar şi în Europa",
a afirmat Chris Daniel, avocat specializat pe sectorul bancar la Paul Hastings LLP din SUA.

Decizia deschide calea unor alte preluări de bănci americane de către cele chineze, notează “Wall Street Journal”, chair dacă este puţin probabil ca acestea să preia poziţii majore în sistemul bancar american în viitorul apropiat.

ICBC a primit aprobarea Fed pentru a prelua 80% la susbsidiara din SUA a Bank of East Asia, cu sediul în Hong Kong. Bank of East Asia are 13 sucursale în New York şi California. ICBC, la care statul chinez are o participaţie de 70%, este una dintre cele mai mari bănci din lume, cu active de 2.500 de miliarde de dolari, faţă de 2.300 de miliarde de dolari la J.P. Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA.

De asemenea, Fed a fost de acord ca Agricultural Bank of China să construiască o sucursală în New York, iar Bank of China una în Chicago.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite