Proiectul privind atribuirea celor două multiplexuri digitale va fi decis săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Fecioru a declarat că proiectul de Hotărârie de Guvern, care vă reglementa modul de atribuire a celor două multiplexuri digitale, va fi trimis spre aprobare în parlament săptămâna viitoare.


Proiectul Hotărârii de Guvern ce urmează a fi trimisă spre aprobare în parlament va stabili tipul de procedură privind acordarea licenţelor de utilizare a celor două multiplexuri digitale şi cuantumul taxei de licenţă. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în ianuarie, un proiect de act normativ care prevede că primele două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală terestră vor fi acordate până la 1 iulie 2010, câştigătorii acestora trebuind să plătească taxe de licenţă de câte 2,5 milioane de euro. „Taxa de licenţă poate fi redusă în funcţie de obligaţiile pe care şi le vor asumă operatorii interesaţi şi anume furnizarea de set-up boxuri‟, potrivit lui Bogdan Iana, director executiv în cadrul Direcţiei Executive Administrare Spectru Radio şi Numerotaţie al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii.


Potrivit strategiei naţionale de trecere la televiziunea digitală primele două multiplexuri ar fi trebuit să fie acordate până la sfârşitul lui 2009. Recent, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu declara că viitorii câştigători ai celor două multiplexuri vor avea nevoie de cel puţin doi ani pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în caietul de sarcini privind gradul de acoperire a teritoriului.

România trebuie să oprească transmisia analogică până în 2012


Restul de patru multiplexe digitale se vor acorda până cel târziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 1 ianuarie 2012, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea noii strategiii de trecere la televiziunea digitala terestra.

Până în 2012, România vă trebui să oprească transmisia de semnal tv analogic. Măsura vizează 1,4 milioane de gospodării care recepţionează televiziune prin antenă terestră şi care nu vor mai primi semnal analog şi circa 400.000 de gospodării care nu au semnal tv. Aceste gospodării vor avea nevoie de un receptor  DVB-T, care poate fi un decodor încorporat în televizor sau de un set-up box.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite