Februarie vine cu noi scumpiri ale alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii patronatelor din industria alimentară anunţă că preţul pâinii şi al uleiului va creşte cu aproximativ 15% în această lună. Scumpirea materiei prime şi criza produselor agricole sunt principalele cauze ale scumpirii alimentelor.

Veşti proaste pentru români! Scumpirea alimentelor continuă şi în această lună. Cel puţin aşa susţin şefii patronatelor din industria alimentară. De exemplu, preţul pâinii şi al uleiului va creşte cu aproximativ 15% în februarie-martie, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. „Am date certe că în februarie-martie se vor scumpi uleiul, pâinea şi produsele de panificaţie pentru că preţul produselor prime a crescut foarte mult în ultimele luni", a declarat el.

Uleiul s-a scumpit anul trecut cu peste 21%, iar pâinea - cu aproape 6%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. El a explicat că principala cauză a scumpirilor o constituie criza produselor agricole la nivel mondial, pe fondul condiţiilor meteorologice - fie a plouat prea mult, fie a fost secetă, dar şi a creşterii cererii pe piaţa internaţională. Potrivit lui Frumosu, preţul unei tone de grâu a crescut în ultima jumătate de an de la 140 de euro la 250 de euro, în timp ce tona de sămânţă de floarea soarelui s-a scumpit de la 520 de dolari la 650 de dolari numai din septembrie 2010.

Ministrul nu crede în scumpiri

Următoarele pe lista scumpirilor sunt produsele lactate, pentru care se estimează creşteri de preţuri, în următoarea perioadă, cuprinse între 4% şi 8%. În timp ce producătorii dau vina pe scumpirea carburanţilor şi a materiei prime, oficialii Ministerului Agriculturii dau asigurări că scumpirile vor fi nesemificative. Mai mult, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, a declarat recent că este convins că scumpirea alimentelor nu se va produce, pentru că nu există motive.

„Cei care merg doar la televiziuni şi discută preţurile, nu au date, nu reprezintă o certitudine. Eu ştiu că specialiştii trebuie să aibă o tehnologie, ceea ce înseamnă că ai nişte costuri", a spus ministrul.

Scumpiri ale alimentelor în 2010

Produs  -  Scumpire (%)
1    Cartofi - 45.57
2    Ulei - 21.17
3    Legume şi conserve - 19.3
4    Fructe proaspete - 17.97
5    Făină - 9.56
6    Citrice - 6.47
7    Mălai - 6.23
8    Pâine - 5.79
9    Unt - 5.54
10   Zahăr- 5.46

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite