Falimentul personal va afecta bun-platnicii, care vor suporta costuri bancare mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea falimentului personal este binevenită, dar în forma actuală va avantaja persoanele care nu-şi plătesc datoriile. Noua reglementare va dezavantaja bun-platnicii care vor suporta creşteri de costuri din partea băncilor, consideră reprezentanţii Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

„Legea falimentului personal există în foarte multe ţări. A avea şi România o astfel de lege este un lucru bun, dar, în forma actuală, ea prezintă nişte lipsuri. Sper ca în Camera Deputaţilor să existe înţelepciune şi să fie aprobat un text profesionist", a declarat Cristian Ionescu, preşedintele AMCC.

El a menţionat că firmele de colectare a creanţelor vor fi influenţate  pe partea de cumpărare a datoriilor, dar băncile şi IFN-urile sunt cele care vor fi mai grav afectate.

„Băncile sunt îngrijorate că această lege va permite unora să-şi ceară falimentul în mod abiziv. Legea nu trebuie să deschidă unora portiţe de a păcăli şi să meargă în continuare şi să dea ţepe", a atras atenţia Ionescu.

El a spus că în urma aprobării unei astfel de legi, băncile nu vor sta cu mâinile în sân şi vor impune condiţii mai dure de creditare, care îi va afecta, până la urmă, tot pe clienţii buni platnici.

„Băncile vor fi nevoite să constituie provizioane, ceea ce se va traduce prin creşterea comisioanelor şi a dobânzilor. Băncile trebuie să-şi recupereze cumva banii şi o vor face de la buni platnici", a adăugat Isabela Iacob, vicepreşedinte AMCC.

Reacţii în lanţ

Reacţii similare cu privire la acest act normativ au mai apărut în ultimele zile. Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, transmitea miercuri că primul efect al introducerii legii falimentului personal va fi că băncile vor fi mult mai atente la clienţii cărora le acordă credite şi nu crede că această măsură va ajuta piaţa.

"Nu cred că legea falimentului personal va ajuta piaţa, pentru că eu consider că modul în care sunt realizate propunerile, în prezent, înseamnă că există pentru clienţi oportunitatea de a ieşi din contractul încheiat", a afirmat Bruynseels.

El atrage atenţia că legislaţia ar trebui să asigure că clienţii au făcut tot ce este posibil pentru a-şi returna creditul.

La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că adoptarea legii falimentului personal ar putea forţa băncile să caute garanţii suplimentare pentru finanţare şi va restricţiona accesul la credite. Acesta a precizat că banca centrală a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocând probleme de legalitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite