Falimentul Flacăra SA Ploieşti pare inevitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni dimineaţă, cei 350 de salariaţi ai SC Flacăra SA Ploieşti s-au adunat în curte, mobilizaţi de liderul de sindicat Virgil Ioniţa şi de preşedintele BNS Prahova - Costin Aldescu, pentru

Luni dimineaţă, cei 350 de salariaţi ai SC Flacăra SA Ploieşti s-au adunat în curte, mobilizaţi de liderul de sindicat Virgil Ioniţa şi de preşedintele BNS Prahova - Costin Aldescu, pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de poziţia instituţiilor statului. Acestea vor să declare falimentul, în ciuda faptului că "există un plan de reorganizare bine structurat", după cum a precizat liderul sindical. "E clar că la mijloc sunt interese oculte", a adăugat Aldescu.
În vreme ce salariaţii strigau în curtea societăţii sloganuri precum: "Jos guvernul", "Vrem să muncim", "Nu vrem să fim şomeri", "Hoţii", liderul de sindicat ne-a vorbit despre acceptarea sacrificiului. "Oamenii au fost înţelegători. ştiind că societatea are ceva probleme, au acceptat - spre exemplu în turnătorie - un salariu mediu de 4 milioane de lei vechi - care înglobează şi sporurile, şi să vină chiar şi sâmbăta la serviciu, numai ca să-şi păstreze locurile de muncă. S-au mobilizat, au făcut compromisuri, s-a ajuns să avem chiar profit şi, pentru ce? Acum suntem ameninţaţi cu falimentul. Ce vor face oamenii aceştia şi familiile lor? Sunt în fabrică multe femei care doar ele aduc, din salariul amărât de aici, bani în casă! Ar putea rămâne pe drumuri!". La rândul său, directorul Gheorghe Popa a spus că în 2000-2001, la momentul privatizării, societatea avea datorii de aproape 49 miliarde de lei vechi. "Cumpărarea societăţii nu s-a făcut în condiţii prea ortodoxe, în sensul că datoriile nu au fost trecute în documente de la bun început. Între timp, cifrele au ieşit la iveală, s-au plătit circa 70 miliarde de lei vechi, dar s-au acumulat dobânzi şi penalităţi. În perioada 2004-2005, s-au făcut investiţii de aproape 300.000 de euro, dar dobânzile şi penalităţile acumulate au ajuns la aproape 145 miliarde de lei vechi, ceea ce e o piatră de moară. În conformitate cu legea, societatea se află, încă din toamnă, în proces de reorganizare, motiv pentru care s-a întocmit un tabel de creditori, care, la rândul lor, au făcut contestaţii ce au fost ulterior rezolvate în proporţie de 90%. Există, este evident, grupuri de interese din interiorul... judeţului, care nu doresc aplicarea planului de reorganizare. Nu pot să spun decât că sper în înţelepciunea creditorilor de a nu lăsa oamenii pe drumuri", a conchis Popa. Flacăra Ploieşti este principalul producător de produse din fontă din judeţul Prahova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite