Facturile lunare, cea mai dificilă problemă pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile vieţii îi îngrijorează şi pe unguri, şi pe bulgari Aproape două treimi din românii chestionaţi în ultimul Eurobarometru au probleme cu plăţile lunare. Jumătate dintre ei

Costurile vieţii îi îngrijorează şi pe unguri, şi pe bulgari

Aproape două treimi din românii chestionaţi în ultimul Eurobarometru au probleme cu plăţile lunare. Jumătate dintre ei sunt, însă, optimişti cu privire la viitorul apropiat.

Alături de bulgari şi de unguri, românii formează polul nemulţumirii faţă de viaţa de zi cu zi, principala problemă fiind plata facturilor. La nivelul Uniunii Europene veniturile sunt mai mari, iar dificultăţile la plata facturilor sunt de 48%, însă în zona estică acest indicator creşte alarmant.

Cei mai afectaţi de plata facturilor sunt bulgarii (78%), urmaţi de români (64%) şi de unguri (60%). Studiul mai arată că jumătate dintre români (48%) sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor. Comentând aceste rezultate, analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că îngrijorarea românilor este explicabilă din moment ce raportat la venituri au facturile cele mai mari.

Polul fericirii sociale în UE este în zona ţărilor nordice - Suedia, Danemarca, Finlanda şi Olanda, unde peste 94% din cetăţeni se declară mulţumiţi de felul în care trăiesc. În România, doar 53% din cetăţeni s-au declarat mulţumiţi de propria viaţă în general, cu zece procente mai mult decât în urmă cu doi ani.

Fruntaşi europeni la optimism

Cu toate acestea, românii sunt fruntaşi la capitolul optimism, fiind devansaţi numai de către suedezi. Astfel, 44% din români şi 50% din suedezi cred că peste un an vor trăi mai bine. În proporţie de 53% (cu 9 procente mai mult decât în urmă cu un an), românii apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă.

Un procent destul de ridicat, dacă ţinem cont de faptul că media celor care împărtăşesc această opinie în legătură cu propria ţară este de 42% în noile state membre şi de doar 29% în cele 15 vechi state UE.

Anul viitor va fi cel mai greu

Ilie Şerbănescu susţine că această atitudine a românilor indică faptul că majoritatea nu au înţeles ce presupune Uniunea Europeană. El este de părere că atitudinea românilor ar trebui să fie contrară, din moment ce 2009 va fi cu mult mai greu decât acest an.

"La anul vor veni o mulţime de scadenţe, începând cu pensiile pentru care nu vor mai fi bani, cu deficitul extern şi cu majorarea inflaţiei din cauza scumpirii carburanţilor", ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Potrivit analizei citate, persoanele care percep o creştere a puterii lor de cumpărare pe ultimii cinci ani au tendinţa de a se declara optimiste în legătură cu viitorul. Românii au dat răspunsuri variate în privinţa puterii de cumpărare. Astfel, circa 35% spun că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimii cinci ani, 35% susţin că aceasta este neschimbată, iar 30% - că puterea de cumpărare le-a scăzut.

Percepţiile românilor

Afectaţi de plata facturilor - 64%
Mulţumiţi de propria viaţă - 53%
Vor trăi mai bine - 4%
A crescut puterea de cumpărare - 35%
A scăzut puterea de cumpărare - 30%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite