Ministerul Economiei: Factura la gaze a populaţiei ar creşte dacă industria chimică va continua să primească gaze ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei a propus Guvernului să nu prelungească termenul până la care marii consumatori de gaze primesc această resursă la preţ de producţie internă, întrucât o astfel de măsură ar duce la maiorarea tarifelor pentru populaţie, susţin reprezentanţii ministerului.

Producătorii din industria chimică, dar şi unele companii din domeniul energetic, au beneficiat până la 31 octombrie de gaze naturale doar din producţia internă, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici faţă de factura la gaz plătită de populaţie şi semnificativ mai mici faţă de orice alt consumator eligibil din România. Măsura a fost luată în mai 2009 şi a expirat la 31 octombrie 2010.

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a propus Guvernului României să nu mai prelungească acest termen. Principalul motiv al acestei propuneri îl constituie creşterea ponderii importului în coşul de gaze naturale destinat celorlalţi consumatori, în special consumatorilor casnici. Acest lucru s-ar traduce prin majorarea preţurilor de furnizare reglementată a gazelor naturale, vizând în special populaţia", se arată într-un comunicat al ministerului.

Cu alte cuvinte, dacă ar continua livrarea către unii agenţi economici de gaze naturale doar din producţia internă, ar trebui ca preţul la gaze naturale să crească semnificativ atât pentru populaţie, cât şi pentru orice alt consumator eligibil, mai spun oficialii ministeriali.

"Precizăm că, între efectele negative pe care această măsură le-ar produce dacă s-ar aplica în continuare, se numără majorarea componentei de import pe piaţa reglementată, ceea ce a condus la solicitarea furnizorilor de a majora preţurile pentru consumatorii vizaţi, precum şi apariţia unor dificultăţi în realizarea programului de înmagazinare pe componenta de gaze naturale din producţia internă, fiind necesară suplinirea acestor cantităţi cu gaze naturale din import, la costuri substanţial mai mari.

Începând cu 2002, producătorii interni de îngrăşăminte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, înregistrând importante restanţe la plata gazelor naturale furnizate, astfel încât, la această dată, datoria reeşalonată la plată atinge un nivel de 531 de milioane de lei, ceea ce reprezintă echivalentul consumului de gaz pe 6 luni pentru această categorie de consumatori", se mai arată în comunicat.

Combinatele de îngrăşăminte chimice încep să se închidă

Grupul Interagro, care deţine şase din cele şapte combinate de îngrăşăminte chimice din ţară, a închis deja producţia la unitatea pe care o deţine în Piatra Neamţ, iar în următoarele zile va sista activitatea şi în restul combinatelor, a declarat astăzi, pentru „Adevărul", Ioan Niculae, proprietarul Interagro.

La 31 octombrie a expirat perioada în care combinatele chimice au putut cumpăra gaze la preţ de producţie internă, care este la jumătate faţă de preţul de import. Achiziţia gazelor reprezintă 75% din costurile de producţie ale combinatelor de îngrăşăminte chimice.

În vara 2009, pentru a relansa sectorul industrial, Guvernul a decis ca marii consumatori de gaze, printre care combinatele chimice şi unele termocentrale, să primească doar gaze din producţia internă.

Aceasta în condiţiile în care, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România, inclusiv populaţia, primesc acelaşi coş de gaze intern-import.

Derogarea de la Legea gazelor a fost prelungită în Parlament, astfel că industria consumatoare de gaze a cumpărat aceste resurse la preţ de producţie internă în perioada iunie 2009-octombrie 2010.

Industriaşii au cerut Guvernului şi Parlamentului prelungirea acestei facilităţi.

„Nu ni s-a dat niciun răspuns până acum. Faptul că nu mai putem cumpăra gaze la preţ de producţie internă ne scoate practic din piaţă. Nu am ce să fac, trebuie să închid combinatele", ne-a declarat Niculae.

Grupul Interagro deţine combinatele Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, Ga&Pro Co Piatra Neamţ, Amonil Slobozia şi Nitroporos Făgăraş.

Potrivit lui Niculae, în perioada iunie 2009 - septembrie 2010, grupul Interagro a plătit către bugetul statului taxe şi impozite în valoare de 142,5 milioane de euro şi către Romgaz - 250 de milioane de euro. Plăţile către Transgaz s-au ridicat la 53 de milioane de euro. În total, grupul a avut o contribuţie la PIB-ul ţării de 594 de milioane de euro în această perioadă.

De aceeaşi facilitate la Legea gazelor au mai beneficiat combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş şi producătorul de energie electrică şi termică de stat Electrocentrale Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite