Factoring: banca urgentează încasarea facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factoringul este o soluţie de finanţare pentru termenele lungi de plată şi creează companiilor un avantaj competitiv. După ce aţi emis o factură care desemnează o sumă ce urmează a fi

Factoringul este o soluţie de finanţare pentru termenele lungi de plată şi creează companiilor un avantaj competitiv.
După ce aţi emis o factură care desemnează o sumă ce urmează a fi încasată, aceasta poate constitui garanţie pentru un credit bancar. Prin el, furnizorul încasează practic o mare parte din banii care, altfel, erau blocaţi până la decontarea efectivă a facturii. Procedeul prin care banca vă împrumută în virtutea creanţelor pe care le daţi drept garanţie se numeşte factoring.
În România, doar diviziile specializate ale câtorva bănci practică factoringul în relaţia cu clienţii lor. Aşa că operatorii şi cunoscătorii acestei pieţe întrevăd aici un potenţial uriaş de dezvoltare. Unii afirmă chiar că piaţa va atinge miliardul de euro anul viitor şi va creşte până la 1,3 miliarde de euro în 2008. Statisticile arată că, pe ansamblul anului 2005, piaţa de factoring a crescut cu 31%, până la 550 milioane de euro. De altfel, în viitorul apropiat, urmează să intre pe piaţa românească operatori noi, între care se numără ING Commercial Finance şi chiar o companie specializată în asemenea operaţiuni. Este vorba despre Compania de Factoring, prima societate independentă şi membră a FCI (Factors Chain International), care are ca obiect de activitate finanţarea facturilor cu scadenţa la termen. Valentin Chirca, directorul general al companiei, ne-a declarat, ieri, că în sistemul de finanţare tip factoring "trebuie să existe minimum trei debitori; se analizează contractele încheiate între aceştia şi furnizor, iar dacă totul este în regulă, se finanţează maximum 80% din valoarea trecută pe facturi". Compania de Factoring IFN va asigura plata facturilor în lei pentru companii cu activitate pe piaţa autohtonă, dar şi finanţări în euro pentru exportatori. Aceasta este o societate mixtă, creată de Banca Transilvania şi Intermarket Bank Viena.
"Prin finanţarea imediată a facturilor cu plata la termen, lichidităţile companiei se îmbunătăţesc şi astfel apare posibilitatea creşterii cifrei de afaceri sau realizării de investiţii", conchide Valentin Chirca.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite