Facilitatile pentru importuri readuc zonele defavorizate in centrul atentiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Setul de masuri vizand temperarea importurilor readuce in discutie facilitatile de care beneficiaza firmele din zonele defavorizate si, intr-un plan secund, cele din zonele libere, eliminarea sau

Setul de masuri vizand temperarea importurilor readuce in discutie facilitatile de care beneficiaza firmele din zonele defavorizate si, intr-un plan secund, cele din zonele libere, eliminarea sau reasezarea unora dintre acestea fiind vazuta ca solutie de baza pentru reducerea deficitului comercial. Aceste facilitati ar putea fi eliminate chiar in cursul acestui an, preciza duminica ministrul Eugen Dijmarescu, daca Parlamentul va aproba legea propusa in acest sens de Guvern. "Speram ca regimul comercial in zonele libere si cele defavorizate, precum si cel aplicat in cazul leasingului sa fie aduse la standardele europene", a spus Dijmarescu, care a precizat ca in Uniunea Europeana nu exista zone defavorizate, ci politici de sprijinire a dezvoltarii anumitor zone. "Consider ca marea problema este la zonele defavorizate, unde functioneaza mii de firme si nu exista un control strict al marfurilor care intra in perimetrul respectivelor zone. In schimb, in cazul zonelor libere, accesul marfurilor este strict controlat - exista trei institutii care se ocupa de acest lucru - iar importurile realizate de firmele din zonele libere nu introduc distorsiuni in balanta comerciala", spune Marin Seceleanu, directorul general al RA Administratia Zonei Libere Constanta Sud si a Zonei Libere Basarabi. In opinia sa facilitatile de care beneficiaza in prezent firmele din zonele defavorizate reprezinta motorul si motivul de baza pentru inceperea unei activitati in aceste perimetre geografice, fapt pe care reprezentantii celor care deruleaza afaceri in respectivele zone nu se sfiesc sa-l recunoasca, iar ingrijorarea provocata de eliminarea inlesnirilor fiscale este pe masura.
"In mod cert, va fi afectata activitatea firmelor din zonele defavorizate. Sunt investitii foarte mari, care vor fi stopate, vor fi pierderi economice, poate chiar si reduceri de personal", a declarat Claudiu Ciuciureanu, presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor in Zonele Defavorizate din Romania (ANIZDR). El a aratat ca investitiile au fost realizate pe baza unui plan de afaceri care a luat in calcul acordarea facilitatilor respective, care nu sunt de neglijat. "Este relativ limpede. Investitiile vor fi intrerupte, iar planurile de afaceri vor trebui sa fie refacute", a specificat Ciuciureanu. El a precizat ca reprezentantii asociatiei vor inainta, in aceasta saptamana, o adresa Ministerului Finantelor pentru a primi precizari privind situatia zonelor defavorizate.
La mijlocul anului trecut, in zonele defavorizate activau peste 3.000 de firme, cu circa 18.000 de salariati. In prezent, societatile care realizeaza investitii in zonele defavorizate beneficiaza de scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime si componentele importate in vederea realizarii productiei proprii, conform Ordonantei 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite