Facebook se va lista şi la Bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB) a declarat pe o platforma specială a bursei de valori vor fi listate şi titluri americane, printre care şi Facebook, iar listarea de la Bucureşti va avea loc simultan cu cea din Statele Unite, la începutul anului viitor.

Acţiunile puternicei companii americane se vor tranzacţiona şi la Bucureşti, a declarat astăzi Stere Farmache, cu ocazia unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank şi Institutul Bancar Român.

Compania, cu o valoare estimată la 100 de miliarde de dolari, va lansa o ofertă publică iniţială de acţiuni la începutul anului viitor.

Compania din spatele celei mai mari platforme de socializare din lume va deveni publică anul viitor, potrivit unor surse apropiate de situaţie, citate de publicaţia de business „The Wall Street Journal“.

Facebook Inc. va încerca să atragă 10 miliarde de dolari printr-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale de acţiuni din lume, care va avea loc în intervalul aprilie-iunie 2012.

INFO

Cum să creşti într-un an cât alţii în şapte

Facebook Inc. valorează acum aproximativ 100 de miliarde de dolari, adică mai mult decât Ford sau Yahoo. Norocul şi întâmplarea n-au însă nicio legătură. Valoarea companiei din spatele celei mai populare platforme de socializare din lume a crescut de la începutul anului cu mai bine de 20 de miliarde de dolari, ajungând acum la peste 70 de miliarde. Compania este privată, însă între investitori de talie mondială precum Goldman Sachs,  Microsoft şi Google se poartă deja lupte pentru dreptul de a cumpăra acţiuni Facebook.

Veniturile obţinute de organizaţie până acum, de ordinul miliardelor de dolari, reprezintă doar o fracţiune din potenţialul său imens, încă neexploatat: aproape 700 de milioane de creiere. Însă nu doar numărului imens de utilizatori i se datorează succesul ci, mai degrabă, uşurinţei cu care aceştia îşi împărtăşesc preferinţele pe „pereţi".

În domeniul virtual, companiile cresc mai repede. Toţi investitorii au învăţat acest lucru în ultimii ani. Scepticii spun că ne aflăm în mijlocul unei noi bule pe internet. Cifrele, chiar dacă, pe de-o parte, susţin aceste afirmaţii, sunt însă prea bune pentru a putea fi trecute cu vederea. Facebook valorează acum 70 de miliarde de dolari, adică mai mult decât Ford, Yahoo sau eBay.

Din camera de cămin în toată lumea

Valoarea a crescut cu mai bine de 20 de miliarde de dolari de la începutul acestui an. Pe lângă un astfel de avans, evoluţiile în timp ale Google sau Yahoo (companii din domeniu rămase în istorie pentru creşterea spectaculoasă) par lente. Însă tocmai acest ritm rapid îi face pe mulţi să se teamă. În momentul în care investitori mari din întreaga lume aleargă după companii online şi vor cu orice preţ să deţină măcar o mică parte din acest sector, atunci poţi fi convins că te afli în mijlocul unei bule, spun analiştii. Tinerii absolvenţi de informatică de la Harvard şi Yale refuză posturi avantajoase în cadrul unor giganţi IT pentru a-şi înfiinţa propriile companii.

Click pe infografie pentru a mări

INFOGRAFIE
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite