Facebook obţine un miliard de dolari de la investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook Inc, una dintre cele mai de succes companii online, a reuşit să plaseze cu succes acţiuni în valoare de un miliard de dolari, informează „The Wall Street Journal“. Oferta privată, dirijată de gigantul bancar american Goldman Sachs, a stârnit mai multe controverse, fiind anchetată şi de către Comisia de Valori Mobiliare şi Schimb din SUA (SEC).

În urma gradului mare de atenţie acordat de media subiectului, Goldman Sachs a hotărât să nu permită clienţilor săi americani să participe la licitaţia de titluri. Chiar şi aşa, oferta Facebook a fost suprasubscrisă, cererea investitorilor străini ajungând la 1,5 miliarde de dolari, însă compania a decis să nu suplimenteze oferta. Cu o valoare care ajunge acum la 50 de miliarde de dolari (depăşind veterani online precum Google, Yahoo şi eBay), Facebook Inc. se numără în prezent printre cele mai valoroase companii din Sillicon Valley, zona celebră din San Francisco.

La începutul acestui an, Goldman Sachs şi o companie rusească (Digital Sky Technologies) au investit 500 de milioane de dolari în companie, obţinând în schimb titluri. Grupul bancar a anunţat imediat că intenţionează să înfiinţeze un „vehicul special" pentru a le oferi clienţilor săi posibilitatea de a cumpăra acţiuni Facebook.

CEREREA INVESTITORILOR, NEACOPERITĂ

Valoarea acţiunilor pe care Goldman intenţiona să le vândă ajungea la 1,5 miliarde de dolari, însă în final a fost de numai un miliard. Potrivit unei surse din interior, Goldman ar fi putut obţine cel puţin cinci miliarde de dolari prin acest „vehicul", informează „The Wall Street Journal".

5 miliarde de dolari. Este suma pe care Goldman Sachs ar fi putut să o obţină din oferta privată de titluri Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite