Fabricile de alimente vor gaze romanesti ca sa nu ramana cu marfa pe stoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricantii si procesatorii de carne, legume, fructe, lapte, zahar si ulei sustin ca preturile ambalajelor, gazelor si al energiei electrice au crescut de sase ori in ultimii doi ani. Pentru a nu

Fabricantii si procesatorii de carne, legume, fructe, lapte, zahar si ulei sustin ca preturile ambalajelor, gazelor si al energiei electrice au crescut de sase ori in ultimii doi ani. Pentru a nu ramane cu produsele in rafturile magazinelor, acestia solicita calcularea abonamentului la gaze dupa o metodologie corecta. In plus, fabricantii de conserve solicita si dreptul de a folosi gaze indigene, o facilitate existenta si in tarile UE. Fabricantii specializati pe produse conservate se uita peste gard la omologii lor din UE. Acolo vad facilitatile din partea ministerelor de mediu de care se bucura procesatorii pentru stimularea productiei. "Membrii Consiliului National pentru Produse din Conserve au descoperit ca in tarile UE omologii lor beneficiaza de preturi mult mai mici la produsele energetice comparativ cu restul industriei", declara Aurel Tanase, presedintele Patronatului din conserve. Motivul explicat de acesta este faptul ca fabricile de conserve, de mezeluri, de prelucrare a carnii si a laptelui folosesc abur tehnologic, prin care se elimina bioxidul de carbon, extrem de benefic pentru mediu. Ca atare, in tarile UE, ministerele mediului sunt cele care sar in ajutorul acestora. In context, membrii Romalimenta se pregatesc sa puna la punct documentatia necesara pe baza careia isi vor revendica unele drepturi existente si in Europa de Vest. Cea mai importanta solicitare este dreptul de a cumpara gaze indigene. Pretul acestora este de 90 de dolari/1.000 mc, comparativ cu 210-220 dolari/1.000 mc, pretul gazelor din import. In prezent, fabricantii din conserve suporta cele mai mari preturi la gaze. "Calculele sunt astfel facute incat fabricile sezoniere - ulei, zahar, fructe - platesc un pret al gazelor cu 50-80 la suta mai mare decat restul industriei si al populatiei. Acest lucru l-am demonstrat si autoritatilor, care ne-au dat dreptate", sustine Aurel Tanase, directorul Fabricii de zahar Ludus.

Producatorii sezonieri cer un nou tip de abonament
Stiind ca se lucreaza la o metodologie noua de aplicare a abonamentului la gaze, o buna parte din IMM-uri intentioneaza sa faca demersuri pe langa Guvern si ANRGN, cu solicitarea expresa de a se gasi o metoda corecta de stabilire a acestuia. "Abonamentul trebuie sa fie corect calculat din punct de vedere economic. El nu trebuie sa inlesneasca trecerea lunara a unor bani din contul fabricilor si procesatorilor de alimentele in cel al furnizorilor de gaze", declara Ioan Armeanca, presedintele Patronatului Zaharului. Acesta sustine ca, dintre toate IMM-urile, cei mai afectati sunt producatorii sezonieri, precum fabricantii de ulei si zahar. "Fiind calculat intr-un mod abuziv, vechiul abonament ne obliga sa platim 12-14 miliarde de lei pe an, desi noi produceam doar trei luni pe an, perioada pentru care platim 3-4 miliarde de lei pentru gazele efectiv consumate", spune Ioan Armeanca. In aceasta situatie se afla Fabricile de zahar Ludus, Roman, Oradea si Bod. De la aceste fabrici, dupa vechea metodologie, distribuitorul de gaze ar fi incasat anual 48-50 miliarde de lei fara sa faca mai nimic. Toti acesti procesatori si-au platit factura curenta pentru lunile aprilie, mai si zece zile din iunie, dar nu si abonamentul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite