Fabrica de zahăr Bod va fi scoasă la licitaţie în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele patru fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr de la noi– unitatea Bod – va fi scoasă la licitaţie, iar preţul de pornire va fi de 1,2 milioane de lei, fără TVA. Astfel, fabrica are datorii de peste jumătate de milion de lei doar către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov va scoate la licitaţie, pe 16 august, Fabrica de Zahăr Bod, care se întinde pe o suprafaţă de 42.000 de metri pătraţi şi construcţii adiacente - o fermă compusă din saivan, două magazii, bazin de apă.

Cine sunt creditorii

Creditorii societăţii sunt Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, unitatea teritorială 350 cu sediul în Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov la care Fabrica de zahăr Bod are datorii de 523.000 de lei, potrivit anunţului de vânzare, citat de Mediafax. Printre creditori se află şi Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Braşov pentru o creaţă de 529 de le.

Preţul de pornire, stabilit la suma de 1,2 milioane de lei nu include TVA şi reprezintă preţul de evaluare diminuat cu 25 la sută, conform art. 162 din OG 92/2003, republicată.

Licitaţia se va desfăşura pe 16 august, ora 11.00, la sediul Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov.

Cei interesaţi de cumpărarea fabricii trebuie să prezinte, până pe data de 15 august, o ofertă de cumpărare şi să facă dovada plăţii taxei de participare reprezentând zece la sută din preţul de pornire al licitaţiei. De asemenea, aceştia trebuie să facă dovada că nu au obligaţii fiscale restante la bugetul consolidat al statului sau la bugetul local.

Fabricile de prelucrare, aproape de faliment

Din cele 33 de fabrici de prelucrare a zahărului din sfeclă de dinainte de ’89, în prezent mai funcţionează doar patru şi doar una dintre ele mai are capital românesc. Românii mănâncă anual 550.000-600.000 de tone de zahăr, din care doar o cincime este produs în fabricile de prelucrare autohtone.

Citeşte şi  Zahărul românesc este topit de importuri

Din '89 şi până acum s-a schimbat complet modul de lucru al fabricilor de zahăr de la noi. Astfel, s-a preferat importul de zahăr brut pentru că era mai ieftin decât cel al sfeclei de zahăr. În plus, Uniunea Europeană a stabilit o cotă de zahăr mai mică - doar 109.164 de tone - decât potenţialul fabricilor de prelucrare a sfeclei de zahăr de la noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite