Fă-ţi stoc de materiale iarna, să-ţi poţi construi casă vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nisipul, pietrişul, cimentul, fier-betonul, cărămida şi cheresteaua, toate de provenienţă autohtonă, se vor scumpi la poarta depozitelor de materiale de construcţii cu 40% până în

Nisipul, pietrişul, cimentul, fier-betonul, cărămida şi cheresteaua, toate de provenienţă autohtonă, se vor scumpi la poarta depozitelor de materiale de construcţii cu 40% până în primăvara lui 2007, urmând ca până la sfârşitul anului viitor aceste majorări de preţuri să ajungă la 60%, după cum declară specialişti din acest domeniu.
Materialele de finisaj şi instalaţiile nu vor suferi modificări semnificative de preţuri. Mulţi constructori, aşa cum este şi cazul arhitectului Mircea Bursuc, au început deja să achiziţioneze materiale pentru a nu-şi dezechilibra bugetele după 2007. Sfat pe care îl dau şi celor care au în plan construcţia de case. Sau cine deţine acum o casă la roşu şi are intenţia să o vândă repede ar fi mai bine să amâne această tranzacţie pe anul viitor.
"Firmele care distribuie materialele respective vor un câştig rapid şi adaugă o cotă procentuală de 10-15% la preţul final.
Tunurile
de moment sunt o practică frecventă în acest domeniu, mai ales că există o cerere mare de asemenea materiale", ne-a declarat Emilian Ciongaru, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Construcţii "Familia". El spune că mulţi distribuitori de materiale de construcţii au lucrat pe stoc, ca să obţină un profit substanţial prin creşterea de preţ. şi el este de părere că un avans semnificativ al preţurilor se va înregistra până în primăvara anului viitor. De altfel, şi în primele nouă luni din acest an a avut loc o majorare de aproximativ 23%, faţă de anul trecut. Iar creşterea preţurilor nu a avut o raţiune sută la sută economică, adaugă specialistul.
Constructorii mari şi-au bătut preţurile în cuie
Enunţata scumpire a materialelor de construcţii nu va modifica preţurile apartamentelor din cadrul proiectelor rezidenţiale pornite în diferite oraşe. "Condiţia este ca beneficiarul să fi semnat deja precontractul cu dezvoltatorul imobiliar, care trebuie să precizeze negru pe alb că preţul este
fix şi nemodificabil
", ne-a declarat Anca Munteanu, directorul de marketing al Domina - firma care are în portofoliu ansamblul rezidenţial Noor din Bucureşti. Anca Munteanu spune că toţi marii constructori şi-au luat în calcul majorările de preţuri cu care se vor confrunta, iar asigurarea materialelor necesare s-a făcut din timp. Singura problemă pe care o vor resimţi marii dezvoltatori este cumpărarea materialelor pentru finisaje care, în cazul blocurilor moderne, trebuie să ţină cont de ultima modă venită de afară. "Chiar şi în aceste condiţii, un dezvoltator imobiliar care vrea să mai construiască în România nu-şi permite să modifice preţurile, pentru că îşi pierde clienţii", explică în continuare Anca Munteanu. Asta nu înseamnă că un apartament modern va putea fi cumpărat în 2008 cu preţul din 2006. "Constructorul poate să modifice preţurile apartamentelor pentru cele necontractate, în funcţie de cum evoluează piaţa", adaugă reprezentantul Noor Bucureşti. Anca Munteanu îi avertizează pe cei care îşi doresc o locuinţă nouă să fie atenţi la modul în care este redactat precontractul de vânzare-cumpărare, mai ales în privinţa clauzei referitoare la preţul "fix şi nemodificabil". În caz contrar, se pot lua multe "ţepe", care pot fi evitate prin negocierea introducerii clauzei în contract.

Cine dictează creşterile de preţuri
"O majorare justificată a preţurilor la materialele de construcţii nu ţine cont decât de creşterea costurilor materiei prime, a combustibililor şi a energiei. Aşa ar fi normal", explică Laurenţiu Plosceanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii. Însă ceea ce se întâmplă pe piaţa materialelor de construcţii în ultimul timp, ca urmare a cererii foarte mari înregistrate în domeniul imobiliar, dar şi a isteriei legate de aderarea României la Uniunea Europeană, este mai mult o speculă a distribuitorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite