Alessandro Profumo, Unicredit, propune crearea unui fond de 20 de miliarde euro pentru a ajuta băncile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea unui fond de 20 de miliarde de euro de către sectorul privat ar putea fi folosit pentru a furniza ajutor de urgenţă instituţiilor financiare aflate în dificultate în cazul unei noi crize, propune directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo.

Potrivit Financial Times, Alessandro Profumo consideră că un astfel de Fond European de Recuperare ar putea strânge în câţiva ani capital de până la 20 miliarde euro din sectorul privat şi ar putea oferi băncilor cu probleme o şansă de a ieşi din criză pe pieţele comerciale, fără a apela la sprijin din fonduri publice.

"Fondul va furniza garanţii specifice pentru a susţine băncile aflate în dificultate, permiţându-le astfel să emită titluri acoperite", scrie Profumo în ediţia de luni a FT.

În discuţii există şi alte măsuri de prevenire şi gestionare a unei eventuale noi crize financiare, printre care se numără taxarea suplimentară de către guverne sau conversia forţată a datoriilor neacoperite în capital.

"Opţiunea disponibilă autorităţilor, de a folosi fondul pentru stabilizarea uneia sau câtorva bănci mari, aflate în dificultate, poate asigura pieţele că o criză poate fi înăbuşită în stadiu incipient, evitându-se situaţiile de risc sistemic", arată Profumo.

Şeful UniCredit a discutat deja despre această idee cu alte mari bănci din zona euro, printre care Santander şi Deutsche Bank.

Propunerea bancherilor de a crea un astfel de fond contravine soluţiei preferate de mai multe

Pe de altă parte, această soluţie contravine propunerilor unor guverne, precum Marea Britanie, Statele Unite, Franţa şi Germania, de a impune o taxă suplimentară în sistemul financiar, gândită fie ca un fond de bail out, fie ca o modalitate de creştere a veniturilor la bugetul de stat.

Susţinătorii ideii promovate de Profumo consideră că aceasta ar fi o soluţie mai realistă, deoarece încasările estimate din taxa suplimentară, spre exemplu două miliarde de lire sterline pe an în cazul Marii Britanii, ar fi insuficiente pentru a acoperi salvarea de la faliment a unei bănci mari. De asemenea, fondul ar fi finanţat de sectorul privat, şi nu din banii contribuabililor, notează Mediafax.

Potrivit unui document recent al IIF, "o majoritate clară din industria bancară consideră că o soluţie ulterioară, prin care băncile s-ar angaja să furnizeze fonduri după declanşarea unei crize pentru a asigura stabilitatea sistemului, ar fi cea mai practică şi eficientă".

Grupul de lobby argumentează că înfiinţarea unui astfel de fond preventiv ar încuraja băncile să-şi asume riscuri excesive, bazându-se pe faptul că ar urma să fie salvate de la faliment într-o situaţie extremă.

Grupul spaniol Santander, cea mai mare bancă din zona euro, nu va susţine probabil propunerea lui Profumo, deoarece a subliniat în mai multe rânduri că nu este de acord cu salvarea de la faliment a băncilor care ajung într-o astfel de situaţie, notează FT.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite