FT: România, o reducere riscantă a dobânzii-cheie: prima ţară care răspunde la criza din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a devenit, miercuri, prima ţară din Uniunea Europeană care a redus dobânda de politică monetară ca răspuns la criza din Grecia şi a deteriorării perspectivelor economice, remarcă Financial Times.

"Confruntată cu riscul unei noi recesiuni, Banca Naţională a României a surprins miercuri pieţele financiare prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25%, la 6%, în pofida riscurilor pentru leu", notează Financial Times.

Analistul Capital Economics Neil Shearing a spus despre mişcarea BNR că este o decizie-surpriză, dar că nu se aşteaptă să urmeze o serie de reduceri agresive de dobândă.

Presiunea pentru o reducere a dobânzii în România era deosebit de puternică, în contextul în care ţara se confruntă cu una dintre cele mai accentuate înrăutăţiri a perspectivelor economice din regiune, mai scrie FT.

Legăturile strânse ale României cu Grecia creează vulnerabilităţi economiei româneşti

Băncile greceşti au o prezenţă importantă în România. Capital Economics a calculat că băncile-mamă din Grecia au acordat împrumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din România, iar în situaţii extreme ar putea cere înapoierea acestora.

Din fericire pentru BNR, scrie FT, România are şi unele avantaje.

În primul rând, ţara are un acord preventiv în valoare de 5 miliarde de euro cu FMI - "muniţie utilă dacă va fi atacată pe pieţele valutare".

În al doilea rând, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a ţinut tare" în faţa euro în acest an, pierzând circa 1,5%. În comparaţie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%.

În al treilea rând, inflaţia, o provocare de mulţi ani a României, a încetinit la 3,5% în septembrie.

Asta nu înseamnă, însă, că România este în siguranţă. Cu aproape două treimi din piaţa creditului dominate de monedă străină, ţara s-ar putea confrunta cu aceleaşi probleme ca Ungaria şi Polonia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite