FNGCIMM garantează şi creditele de cofinanţare ale primăriilor şi ale regiilor de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va acorda garanţii prin Fondul de Garantare şi pentru creditele bancare de cofinanţare atrase de unităţile administrativ teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri structurale şi de operatorii regionali de servicii de alimentare cu apă care derulează proiecte finanţate prin POS Mediu, potrivit Mediafax.

Potrivit unei note de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), va emite garanţii garanţii de stat şi pentru creditele de cofinanţare ale primăriilor şi ale regiilor de apă.

Cine este eligibil

Beneficiarii noului program de sprijin pot fi unităţi administrativ teritoriale care implementează proiecte finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene. De asemenea, în categoria beneficiarilor eligibili întră şi operatori regionali de servicii de alimentare cu apă care derulează proiecte finanţate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Beneficiarii primesc garanţii doar de două ori

Plafonul de garantare propus pentru această schemă va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, pentru fiecare an de derulare a programului. Totodată, prin hotărârea de aprobare a normelor de implementare a programului, va fi stabilită procedura de selecţie a finanţatorilor participanţi în program, precum nivelul maxim acceptabil al comisioanelor percepute de instituţia de credit.

Un beneficiar va putea accesa acest mecanism de maxim două ori, iar plăţile în contul garanţiilor executate vor fi efectuate de către Ministerul Finanţelor din bugetul de stat, prin bugetul insituţiei.

FNGCIMM acorda garanţii doar prin „Prima Casă‟

De la mijlocul anului trecut, FNGCIMM acordă garanţii în numele şi contul statului pentru programul „Prima Casă‟, prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice. Pentru 2009 a fost stabilit un plafon total de garantare de un miliard euro, dar a fost utilizată mai puţin de jumătate din sumă. Programul „Prima Casă‟ va fi modificat de la 15 februarie.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite