FMI vrea în noul acord eficientizarea companiilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţatorul extern va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor societăţi de stat. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional apreciază că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) a început ieri cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord. În cadrul noii înţelegeri, care va fi de tip preventiv, finanţatorul internaţional va pune accent pe eficientizarea marilor companii de stat, spun surse apropiate negocierilor, potrivit Mediafax.

Citiţi şi:

Boc: Miniştrii vor răspunde politic pentru neîndeplinirea planului de investiţii

Mai exact, FMI va insista pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea, apreciind că că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar. „Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizată în noul acord, iar FMI apreciază că prin privatizarea societăţilor viabile se va asigura şi o finanţare mai ieftină a deficitului bugetar", au declarat sursele.

Ţinte clare pentru arierate

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a declarat recent că următorul acord cu România va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat. Iar asta pentru că rezolvarea problemei datoriilor va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice. Valoarea totală a arieratelor înregistrate de primele zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridicau în noiembrie anul trecut la şapte miliarde de lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare.

Vânzare de acţiuni minoritare în energie

Ministerul Economiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie. Ministerul a mai primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, dar fără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10 miliarde de euro. Instituţia a elaborat deja un document prin care solicită acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni, până în 2012, la companiile din subordine.

În prezent, există o serie de proiecte de hotărâri de guvern potrivit cărora statul este dispus să scoată pe bursă pachete de acţiuni de 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, ultimele două fiind deja în ringul bursier. Deşi nu se află pe lista companiilor monitorizate, Guvernul analizează posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de acţiuni şi în cazul CEC Bank, Tarom sau Poşta Română.

Fără condiţii pentru bănci

FMI vrea să renunţe la acordul de la Viena, prin care li se interzice băncilor-mamă să-şi reducă expunerile pe România sub un anumit prag, spun surse. Iar asta pentru că băncile-mamă îşi menţin voluntar expunerea. De altfel, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se va întâlni astăzi cu mai mulţi şefi de bănci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite