FMI se întoarce marţi la Bucureşti pentru a evalua dezastrul economic lăsat în urmă de scandalul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va demara începând de marţi, reprezentanţii instituţiei se vor afla la Bucureşti între 31 iulie şi13 august şi vor evalua problemele lăsate în urmă de scandalul politic din ultimele luni.

"Vizita va avea loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. În timpul vizitei, vor avea loc întâlniri cu autorităţile, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor, organizaţiilor societăţii civile şi cu partidele politice. Autorităţile române tratează aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, însemnând că nu intenţioneaă să tragă din resursele disponibile", se arată într-un comunicat al FMI.

Odată cu închiderea urnelor în cadrul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, România trebuie să închidă un capitol, pentru că prelungirea scandalului politic va umfla nota de plată, afirmă analiştii citaţi de Mediafax.

"Trebuie început, în primul rând, prin restabilirea încrederii Occidentului, a pie¬ţelor. Trebuie continuat cu respectarea plângerilor lor, de la combaterea corupţiei la chestiunile de natură legislativă cum ar fi, de exemplu, acelea în materie de atragere de fonduri europene - să nu se mai fure banii. Trebuie să respectăm regulile Uniunii Europene dacă mai vrem să fim în UE şi dacă mai vrem banii lor", comentează analistul financiar Dragoş Cabat. Şi, întăreşte el: peste toate încrederea este esenţială.

Leul a scăzut cu peste 7% de la începutul anului. Dar jumătate din această depreciere s-a întâmplat în ultimele săptămâni de criză politică.

Încrederea poate fi restabilită şi menţinută prin politici economice echilibrate. Episodul referendumului a trecut, dar, cu sau fără Traian Băsescu la Cotroceni, nu trebuie uitat că România nu a sfârşit cu alegerile - urmează alegerile legislative. În aceste condiţii, respectarea ţintei de deficit este principala armă a menţinerii încrederii şi abia alte măsuri ar putea contribui la consolidarea acesteia.

La modul declarativ, Guvernul pare să fie conştient de fragilitatea situaţiei, aceasta fiind şi raţiunea anunţului unui nou posibil acord de tip preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite