FMI se face al naibii. Condiţii tot mai dure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile cu Fondul s-au prelungit, pentru prima oară, peste programul iniţial din cauza cerinţelor drastice impuse Guvernului. Ordonanţa creditelor pune în pericol continuarea acordului stand-by. Autorităţile române se lovesc de inflexibilitatea FMI şi a Comisiei Europene. 

Ultimele negocieri dintre finanţatorii externi şi autorităţile române au intrat într-un blocaj, generat de unele dintre măsurile economice luate de la evaluarea încheiată în luna august. Programul iniţial al FMI stabilea că cea de-a şasea analiză a acordului stand-by urma să se încheie astăzi, cu o conferinţă de presă în care şeful delegaţiei Fondului, Jeffrey Franks, să anunţe concluziile discuţiilor.

Ieri seară, încă în aşteptarea unui comunicat care să anunţe ora conferinţei FMI de astăzi, jurnaliştii au aflat că negocierile cu finanţatorii externi se află de fapt într-un impas şi că vizita s-ar putea prelungi. Preşedintele Traian Băsescu a cerut aseară delegaţiei FMI o nouă întrevedere la Cotroceni. Asta după ce, sâmbătă, cele două părţi au mai avut o întâlnire.

La începutul discuţiei de aseară, şeful statului a spus că Guvernul a găsit noi soluţii legate de deficitul bugetar, pe care partea română doreşte să le discute. „Justificarea acesteia este legată de creativitatea Guvernului. Am găsit soluţii noi de diminuare a deficitului bugetar şi vrem să discutăm cu dumneavoastră, să vedem dacă putem ajunge la o înţelegere sau nu", a spus Băsescu. El a catalogat drept ridicolă ipoteza suspendării actualului acord.

La închiderea ediţiei, discuţiile dintre preşedinte şi reprezentanţii FMI erau în desfăşurare. Principalul motiv este Ordonanţa 50 privind contractele de credit pentru consumatori. În timp ce FMI - în special Comisia Europeană- cere ca actul normativ să se aplice strict pentru contractele noi, autorităţile române vor ca şi contractele în derulare să beneficieze de noile modificări. Jeffrey Franks a atras atenţia încă de joi că eliberarea următoarei tranşe, în valoare de 870 de milioane de euro, este condiţionată de aducerea Ordonanţei 50 la o formă „satisfăcătoare", inclusiv neaplicarea ei pentru contractelor în derulare.

Mai mult, Comisia Europeană a cerut autorităţilor de la Bucureşti lămuriri privind modul de aplicare a actului normativ şi, potrivit unor surse oficiale, instituţia ameninţă România cu procedura de infringement în cazul în care Ordonanţa se aplică şi pentru creditele din stoc.

Arieratele, încă o problemă

De la evaluarea FMI încheiată în august, pe lângă Ordonanţa 50, autorităţile au luat şi alte măsuri pe care sunt obligate să le revizuiască rapid pentru a putea primi următoarea tranşă. Negocierile cu finanţatorii externi au luat în greutate de când Guvernul a anunţat că vrea să încheie un nou acord după expirarea celui actual.

Chiar dacă noua înţelegere cu Fondul va fi una de tip „precaut", oficialii guvernamentali spun că este obligatoriu ca o parte din finanţarea deficitului bugetar să se facă, în continuare, de la Comisie. În aceste condiţii, vechi probleme precum arieratele bugetului general consolidat au fost transformate în precondiţii şi tind să modifice radical poziţiile de pe care se va negocia viitorul acord.

Cerc vicios

Deşi la penultima evaluare Executivul a promis plata a două miliarde de lei în contul datoriilor acumulate de sistemul de sănătate, imediat s-au acumulat unele suplimentare. Franks a precizat, de altfel, că România va cere boardului FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate, fiindcă aceasta a fost, din nou, ratată.

Nu trebuie uitate nici asigurările date de autorităţile române finanţatorilor externi privind anularea legilor privind TVA de 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Toate cele trei puncte de discuţii - din care ultimul nici măcar nu a constituit subiect de negociere - vor fi precondiţii pentru următoarea tranşă.

Ce condiţii impune FMI autorităţilor

- Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori să fie modificată, inclusiv neaplicarea ei pentru împrumuturile aflate în derulare.

- Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru alimentele de bază să nu fie redusă la 5%.

- Să nu se aplice neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

- Să fie adoptată legea salarizării unice şi a
pensiilor.

- Guvernul să achite cea mai mare parte a arieratelor (datoriile statului către companiile private), a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

- Combaterea corupţiei şi a evaziunii fiscale.

- Creşterea absorbţiei de fonduri europene.

- Deficit bugetar pentru 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) şi de 4,4% din PIB în 2011.

Următoarea tranşă, condiţionată

Fondul Monetar Internaţional a impus autorităţilor române mai multe condiţii pentru a elibera următoarea tranşă din acordul stand-by, în valoare de 870 de milioane de euro, programată la jumătatea lunii decembrie.

Fondul face jocul băncilor

Autorităţile române consideră că FMI îşi depăşeşte atribuţiile atunci când condiţionează acordarea următoarei tranşe de modificarea Ordonanţei 50/2010 şi că susţine exclusiv băncile, nu şi consumatorul. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a avertizat autorităţile române că următoarea tranşă depinde de această modificare.

Mai mult, condiţiile de modificare a Ordonanţei creditelor au adus în impas negocierile cu finanţatorul extern şi nu este exclusă suspendarea acordului, au declarat surse apropiate discuţiilor, potrivit Mediafax.

Întrevederi la Bruxelles

Şi Comisia Europeană a cerut explicaţii autorităţilor privind modul de aplicare a ordonanţei. De cealaltă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţia care a elaborat proiectul, rămâne pe poziţii. Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, spune că Ordonanţa nu este ilegală şi nu se poate spune că ea se aplică retroactiv atât timp cât băncile nu sunt obligate să restituie clienţilor sume pe care aceştia le-au plătit anterior intrării în vigoare a actului normativ.

Cerbulescu va merge în această săptămână la Comisia Europeană, la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare a Ordonanţei. „Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea că nu avem probleme", a declarat şeful ANPC la un post de televiziune. Premierul Emil Boc, care a discutat joi cu delegaţia FMI, a spus că autorităţile române vor analiza solicitarea finanţatorului internaţional privind Ordonanţa 50/2010, dar decizia aparţine Parlamentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite