FMI pune condiţii şi mai grele Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul va scădea prognoza de creştere economică a României pentru acest an, dar va menţine ţinta de deficit bugetar, care va fi şi mai greu de atins în aceste condiţii.

La mijlocul acestei săptămâni a început a patra evaluare a acordului de tip preventiv semnat de România cu FMI, iar delegaţia condusă de Jeffrey Franks va face turul ministerelor şi al instituţiilor în aceste zile pentru a lua pulsul economiei. Având în vedere contextul economic european extrem de nefavorabil în care ne aflăm, la finele acestei vizite FMI va revizui din nou, în scădere, prognoza de creştere economică pentru acest an, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Totuşi, ţinta pentru deficitul bugetar nu va fi modificată şi va rămâne 1,9% din PIB, însă va fi mult mai greu de atins, în condiţiile în care România va finaliza anul cu un PIB mai mic decât cel estimat până acum. Astfel că Guvernul va fi nevoit să reducă şi mai mult cheltuielile.

Revizuirea PIB-ului nu va fi o surpriză

În prezent, prognozele FMI indică o evoluţie a PIB-ului cuprinsă între 1,7 şi 2,7% pentru acest an. Din primele informaţii, cel mai probabil FMI va reduce această estimare a valorii indicatorului cu 0,5-0,8 puncte procentuale. Aceasta ar fi pentru a doua oară în doar câteva luni când FMI revizuieşte în scădere prognoza de creştere economică a României pentru acest an. Şi la vizita lor precedentă, din octombrie-noiembrie 2011, experţii şi-au modificat previziunile de la 3,5%.

Decizia FMI nu va fi o surpriză pentru nimeni şi chiar este aşteptată în rândul autorităţilor române. Aceasta după ce, în urmă cu trei zile, oficialii Fondului au anunţat că Uniunea Europeană va intra în recesiune la finele acestui an.

Astfel, experţii de la Washington se aşteaptă ca, la nivelul întregului bloc comunitar, Produsul Intern Brut să scadă cu 0,1%. Cel mai rău va sta zona euro, unde economia se va micşora cu 0,5%. Estimarea de până acum indica o creştere de 1,4% la nivelul întregii Uniuni Europene şi de 1,1% în ceea ce priveşte statele care utilizează moneda unică. Prin urmare, revizuirile sunt destul de severe şi de abrupte.

Europa de Est va duce greul

FMI a avertizat că Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic impactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât sperau anterior.Tot în urmă cu trei zile, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%. Până în octombrie anul trecut, BERD aştepta o creştere de 3,8% a PIB-ului României.

Preţuri ca în vestul Europei la energie

Pe lângă înrăutăţirea estimărilor privind PIB-ul, delegaţia FMI din aceste zile va pune un foarte mare accent pe liberalizarea pieţelor de gaze şi electricitate. Acest lucru va însemna creşterea treptată a tarifelor, care vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei până în 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite