FMI presează statul să-şi plătească datoriile către firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arieratele vor fi cel mai greu examen pentru a primi, la toamnă, a şasea tranşă a finanţării de la Fondul Monetar Internaţional. Fără o descreştere reală şi semnificativă a arieratelor va fi greu ca în septembrie să mai primim vreo derogare din partea Fondului, avertizează Mihai Tănăsescu.

Unul dintre cele mai grele capitole de negociere între România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost, încă din primele faze ale acordului de împrumut, nivelul arieratelor, adică al datoriilor pe care statul le are de plătit către firme.

Citiţi şi: Tănăsescu: Următoarea tran;ă de la FMI depinde de reducerea aerieratelor

Până în prezent, partea română a obţinut destulă clemenţă şi derogările s-au ţinut lanţ, în timp ce respectivele datorii şi-aucontinuat cursul uşor ascendent. Mai exact, în timp ce FMI cerea o reducere semnificativă a arieratelor, statul a continuat să acumuleze datorii, însă se pare că lucrurile nu mai pot continua în acest fel.

Cel puţin, asta deducem din declaraţiile lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, potrivit căruia tranşa din septembrie depinde într-o măsură mult mai mare de îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor privind arieratele.

Fără un set puternic de măsuri care să conducă la o descreştere reală şi semnificativă a arieratelor, „va fi complicat ca în revizuirea din septembrie să mai fie aprobată încă o asemenea derogare", a precizat Tănăsescu, citat de Agerpres.

Obiectivele FMI

Tănăsescu şi-a exprimat speranţa că autorităţile „au înţeles perfect" acest lucru şi că „vor lua măsurile necesare pentru descreşterea arieratelor".

„Misiunea FMI care va sosi luni la Bucureşti va avea trei obiective. Primul ar fi încheierea anului 2010, inclusiv rectificarea bugetară care urmează să fie analizată prin prisma noilor măsuri ce au fost aplicate de Guvernul României. Apoi avem discutarea bugetului pe 2011, cu caracteristicile principale, plecând de la nivelul fixat de la precedenta misiune de evaluare, respectiv un deficit fiscal de 4,4% din PIB. În acest context, vor fi discutate atât efectele la nivelul întregului an 2011 ale măsurilor luate, cât şi propunerile pe care autorităţile române le vor face pentru politica fiscală. Al treilea obiectiv se va referi la politicile fiscale şi monetare, respectiv la continuarea politicilor monetare prudente, a unei supravegheri viguroase a întregului sistem bancar, precum şi asigurarea stabilităţii sistemului bancar în intervalul care urmează", a conchis Tănăsescu.

Delegaţia FMI vine luni

O misiune FMI va veni la Bucureşti între 26 iulie şi 4 august 2010. În funcţie de încheierea celei de-a cincea evaluări, virarea noii tranşe (aproximativ 900 de milioane de euro) va fi făcută la două zile lucrătoare după aprobarea de către Boardul Executiv al FMI, în septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite