FMI ne dictează o nouă strategie energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din sectorul energetic creionează o nouă strategie pentru companiile de stat, după ce FMI s-a opus planului de înfiinţare a celor doi giganţi energetici. Hidroelectrica pregăteşte listarea la Bursă a unui pachet de 10% din acţiuni, iar conducerea companiei şi-a propus ca acest lucru să se întâmple peste cel mult un an.

Discuţiile cu delegaţia FMI au dat cu totul peste cap planurile din sectorul energetic. Practic, s-a schimbat toată strategia de reorganizare a companiilor de stat, în primul rând fiind vizaţi producătorii de energie. De la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica - cei doi giganţi energetici care urmau să combine hidrocentrale cu termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare - s-a ajuns la privatizări, listări la bursă şi lichidări.

Citiţi şi: Ce va însemna listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat.

Cel mai aşteptat mesaj este cel privind viitorul Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul statului.

Autorităţile se pregătesc acum de listarea la bursă a unui pachet de 10% din acţiunile producătorului hidro. „Această idee este mai veche, nu s-a născut odată cu negocierile cu FMI. De doi ani ne pregătim pentru listarea la bursă şi în acest moment facem diligenţele necesare pentru a lista un pachet de 10%", a declarat, pentru „Adevărul", Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, evaluările pieţei de până acum au condus la ideea că nu există sume suficiente pe bursă pentru a aprecia compania energetică la adevărata ei valoare.

Miliarde de euro din listări

„În perioada următoare, trebuie actualizate ratingurile acordate de agenţiile de specialitate, ratinguri care sunt foarte bune. Totodată, vom selecta un consultant, iar acesta ne va spune cât va dura întregul proces. Noi ne propunem un semestru-maximum două, nu doi ani", a adăugat Trihenea.

Potrivit acestuia, compania are în vedere şi o emisiune de obligaţiuni, pentru a atrage fonduri necesare investiţiilor, însă oficialul a arătat că este prematur să fie avansată acum o valoare a acestei emisiuni.

Nuclearelectrica, al doilea mare producător de energie, se pregăteşte de asemenea pentru listarea la bursă, însă reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

În urmă cu o lună, oficialii Fondului Proprietatea spuneau că statul ar putea obţine 3,5 miliarde de euro din listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, fără a pierde controlul celor două companii.

Viitorul termocentralelor şi al minelor, în ceaţă

În sectorul termo şi în şi cel minier, încă planează incertudini, în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Termoelectrica figurează printre cei mai mari datornici la stat, iar activele viabile din aceste companii vor trebui separate până în decembrie de cele care trebuie să fie lichidate.

Autorităţile au în plan fuziunea a patru mine de huilă cu termocentralele Deva şi Paroşeni. „Acest lucru depinde însă de ştergerea datoriilor, pentru că fiecare unitate minieră are datoriile ei. Încă nu se ştie cu exactitate ce se va întâmpla", ne-a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH.

În ceea ce priveşte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, autorităţile au planificat unirea ei cu actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova. „Este singura variantă pe care o luăm în calcul în privinţa acestor companii. Vom analiza cum vom atrage investiţiile necesare, iar una dintre opţiuni este privatizarea pachetului majoritar de acţiuni, în funcţie de interesul pieţei", spun surse din sectorul energetic.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite