FMI ne-a fixat deficitul bugetar pe primele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fixat, pentru finalul primului trimestru, o ţintă de deficit de 8,25 miliarde lei, în timp ce pentru jumătatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei. În cazul în care deficitul trimestrial depăşeşte cu 200 milioane lei ţinta prevăzută, Ministerul Finanţelor trebuie să se consulte cu experţii FMI.

În legătură cu aceste ţinte, FMI a fixat şi limite trimestriale de cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat: 32,9 miliarde lei pentru primele trei luni şi 65,1 miliarde pentru prima jumătate a anului. După primele nouă luni, cheltuielile ar trebui să fie de cel mult 97,5 miliarde lei, iar pentru finalul anului este prevăzut un nivel de 131,3 miliarde lei.Veniturile bugetului consolidat - exclusiv fonduri UE - sunt estimate la 37,8 miliarde lei în primele trei luni, 77,6 miliarde în primul semestru, 119,5 miliarde după nouă luni şi 161,8 miliarde pentru întregul an.

În ceea ce priveşte garanţiile publice acordate firmelor private sau de stat, FMI a fixat un plafon total de 12 miliarde lei pentru acest an, însă acest nivel include şi soldul de la finalul anului trecut, de 2,1 miliarde lei, astfel că valoare maximă a garanţiilor noi este de 9,9 miliarde lei, fără limite trimestriale.

Anul trecut, guvernul putea acorda garanţii noi de 7,7 miliarde lei, însă a folosit mai puţin de o treime din valoare, iar pentru acest an FMI permite majorarea plafonului cu 4,3 miliarde lei. Proiecţiile au la bază prognozele macroeconomice convenite cu FMI, ce indică o creştere economică de 1,3% în acest an, după contracţia severă de anul trecut, de 7,2%, conform datelor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică.

Ţinte de profit pentru cele 10 companii de stat cu probleme
Între măsurile de control al cheltuielilor publice agreate cu FMI, guvernul trebuie să realizeze în acest an un sistem de monitorizare a instituţiilor publice, fiind menţinută lista celor 10 mari companii de stat cu probleme - CN Căi Ferate CFR, SN Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, CN de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Monitorizarea acestor firme a fost decisă la evaluarea din august 2009 a Fondului.

Pentru cele 10 companii vor fi fixate în acest an ţinte trimestriale pentru indicatorul EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi şi impozite), excluzând subvenţiile. Primele două ţinte pentru acest indicator, pentru finalul lui martie şi jumătate anului, sunt fixate la 1,381 miliarde lei, respectiv 2,619 miliarde lei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite