FMI discută, astăzi, condiţiile de împrumut pentru Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) dezbate, astăzi, cererea Greciei de a primi un împrumut de 40 de miliarde de euro. Cea mai mare parte din acest pachet financiar - 30 de miliarde de euro - va fi suportată de statele membre ale zonei euro.

În acelaşi timp, ministrul de Finanţe al Greciei, George Papaconstantinou, va purta discuţii cu şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, la care se va alătura şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, potrivit BBC.

Se vor analiza condiţiile de acordare a împrumutului, iar Strauss-Kahn a declarat încă de ieri că FMI „se va mişca promt" în răspuns la apelul Greciei, mai arată BBC. Potrivit unui mesaj oficial postat pe site-ul Fondului, ajutorul acordat statului elen va fi sub forma unui acord stand-by.

„Am colaborat îndeaproape cu autorităţile greceşti pe tema asistenţei tehnice şi am avut o misiune la Atena, care a lucrat câteva zile cu responsabilii eleni şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene. Suntem pregătiţi să acţionăm promt cu privire la cererea Greciei", a transmis şeful FMI.

La rândul său, Rehn a declarat că pachetul financiar UE-FMI va putea fi activat până la începutul lunii mai. Grecia este presată de timp, în condiţiile în care trebuie să ramburseze o mare parte din datorie până la sfârşitul lunii viitoare.

Germania are un cuvânt greu în înţelegerea privind ajutorul financiar, iar cancelarul Angela Merkel a transmis deja că banii vor fi acordaţi „sub condiţii foarte dure", inclusiv un plan credibil de economisire din partea statului elen.

Guvernul grec a luat deja măsuri de austeritate, inclusiv reducerea drastică a salariilor în sectorul bugetar, îngheţarea pensiilor şi creşterea taxelor şi impozitelor. Toate aceste decizii au dus la declanşarea unor greve generale şi la ample mişcări de stradă.

Ieri, guvernul elen a cerut în mod oficial ajutorul FMI şi al UE pentru a scăpa de o parte din datoria publică împovărătoare, ce se ridică la peste 300 de miliarde de euro. Aseară, câteva mii de protestatari au luat cu asalt străzile Atenei, demonstând împotriva unor măsuri de austeritate suplimentare.

Comisia Europeană a revizuit deja, în urcare, deficitul bugetar al Greciei, la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

Înaintea întâlnirii de ieri, dintre autorităţile elene şi misiunea UE-FMI, grupul celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii (G20) a transmis că economia mondială iese din recesiune mai rapid decât se estimase iniţial. Principalul motiv ţine de sumele uriaşe pompate de guvernele lumii în economiile naţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite