FMI decide astăzi dacă ne acordă cea de-a cincea tranşă din împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) se întruneşte astăzi pentru a discuta îndeplinirea de către România a a obligaţiilor asumate prin Acordul Stand-By care condiţionează eliberarea  de-a cincea tranşe din împrumutul pentru România, în valoare de circa 850 milioane euro. Conform practicilor în vigoare la FMI, o tranşă aprobată de Board este virată în maximum 48 de ore ţării beneficiare.

Iniţial, şedinţa boardului FMI ar fi trebui să aibă loc la începutul acestei săptămâni, însă deciziia CCR prin care tăierea pensiilor a fost declarată neconstituţională a determinat o amânare a întâlnirii până când autorităţile române aveau să găsească alte metode de a menţine deficitul la 6,8% din PIB, nivel convenit cu FMI.

Noua măsură luată de Executiv a fost creşterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de la 19% la 24%.

Guvernul ar putea cere FMI creşterea deficitului, pe forţă majoră din cauza inundaţiilor

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi că Executivul ar putea cere Fondului Monetar Internaţional discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră.

Radu Berceanu a declarat la vizita în Suceava, în zonele afectate de revărsările de ape că documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar că această discuţie ar putea avea loc în perioada 26 iulie - 4 august, când este programată o vizită a reprezentanţilor FMI în România.

"Atunci vom avea toate documentele pregătite să discutăm o situaţie de forţă majoră. (...) Pentru o situaţie cu totul deosebită cred că putem face o discuţie, o negociere, să găsim o soluţie", a spus Berceanu, citat de Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Caroline Atkinson, autorităţile române au reuşit să găsească măsuri alternative care să compenseze veniturile care nu vor mai intra la buget în urma deciziei Curţii Constituţionale.

O nouă misiune a Fondului vine în România după 20 iulie

Potrivit ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, o nouă misiune a Fondului ar putea veni în România după 20 iulie, când se vor stabili şi paramentrii unei rectificări bugetare. Ministrul Muncii, Mhai Şeitan, a declarat joi, că o rectificare bugetară ar putea avea loc la finalul lunii iunie-începutul lunii august şi va însemna şi tranferul a 500 de milioane de euro de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite