FMI ajunge luni la Bucureşti şi nu exclude ca România să ceară unele amânări de termene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii FMI vor ajunge luni la Bucureşti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alături de cei ai Comisiei Europene, au declarat reprezentanţi din Ministerul Finanţelor, şi nu este exclus ca România să ceară unele amânări de termene în "funcţie de noile date", potrivit lui Mihai Tănăsescu, relatează NewsIn.

"Va fi o misiune foarte scurtă de 1,2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Există o mică diferenţă între noi (FMI), Comisie şi autorităţi... Trebuie încheiat momentul To, astfel încât indiferent de cine vine să ţină cont de anumite politici publice. Există o diferenţă foarte mică legată de expunerea de venituri şi urmează să se lucreze împreună pe ultimii indicatori", a spus reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu.

El a precizat că "este posibil să se ceară anumite derogări funcţie de noile date", întrebat fiind dacă România ar putea cere anumite amânări, în condiţiile în care arieratele au depăşit nivelul convenit cu FMI, atât în trimestrul II, cât şi în trimestrul III, iar Legea unitară a pensiilor trebuie adoptată până la 31 decembrie.

Tănăsescu a mai spus că nu există riscuri legate de insuficienţa fondurilor statului român în condiţiile neacordării celei de-a treia tranşe de la FMI în acest an, susţinând că "probabil Ministerul Finanţelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

Reprezentantul FMI în România, Tony Lybek, a declarat marţi că Fondul va rămâne ferm în privinţa deficitului bugetar din 2010, de 5,9% din PIB, ţintă "destul de mare", chiar dacă România nu va reuşi să iasă din criza politică. El a menţionat că ţinta de deficit public deja agreată cu autorităţile române pentru anul viitor este "destul de ridicată", iar FMI a fost flexibil în discuţiile cu România.

Cu toate acestea, încadrarea în ţinta de 5,9% din PIB nu este suficientă, în opinia reprezentantului FMI, care a explicat că este urmărită şi structura cheltuielilor. Lybek nu a dorit, însă, să facă alte comentarii în privinţa modalităţilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

De asemenea, el a adăgat că FMI "speră ca deficitul bugetar din 2009" să se încadreze în ţinta de 7,3% din PIB, în condiţiile în care ultima estimare a Fondului, anunţată la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, este de 7,8% din PIB.

După primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluări făcute publice de ministrul finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite