FMI a aprobat un nou acord cu Ucraina, după ce statul reduce preţul la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Ungaria a rupt acordul cu Fondul Monetar Internaţional după ce a refuzat să impună noi măsuri de austeritate, Ucraina a cedat presiunilor instituţiei şi a majorat preţul gazelor pentru a reduce deficitul bugetar.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional  a aprobat, joi, un acord pe doi ani şi jumătate cu Ucraina pentru un împrumut de 15,2 miliarde de dolari.

FMI va acorda imediat prima tranşă, de 1,9 miliarde de dolari, următoarele plăţi urmând să fie condiţionate de misiuni trimestriale de evaluare, transmite Bloomberg. "Ucraina iese dintr-o perioadă dificilă, în care economia a fost lovită sever de şocuri externe, ale căror efecte au fost accentuate de vulnerabilităţi pe plan intern. Autorităţile s-au angajat să soluţioneze dezechilibrele existente şi să împingă economia pe calea creşterii sustenabile, prin reforme importante în finanţele publice, energie şi sectorul financiar", a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director la FMI.

Ucraina creşte preţul gazelor cu 50%

Executivul de la Kiev a cedat presiunilor FMI și va majora preţurile la gaze naturale destinate populaţiei cu 50%. Majorarea preţurilor la gaze va tăia cheltuielile guvernului pe aceste subvenţii, dar va stârni nemulţumire în rândul populaţiei. Creşterea preţurilor va afecta circa 18 miliarde de metri cubi de gaze pe an, folosite de populaţie, din consumul total de 47-50 miliarde metri cubi de gaze pe an al Ucrainei.

Ucraina a mai încheiat în 2008 cu Fondul un acord de finanţare pe doi ani, pentru 16,4 miliarde de dolari. Acest acord a fost îngheţat în noiembrie 2009 în urma refuzului guvernului de a reduce cheltuielile publice înaintea alegerilor de la începutul acestui an, după ce statul primise deja 10,6 miliarde de dolari.

Executivul de la Kiev speră să foloească circa două miliarde de dolari de la FMI pentru finanţarea deficitului bugetar din acest an, a declarat miercuri vicepremierul Serghei Tigipko. Potrivit condiţiilor acordului, statul trebuie să reducă deficitul bugetar la 5,5% din PIB în acest an, de la proiecţia iniţială de 6,3% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite