FMI estimează că a fost respectată ţinta de deficit bugetar pentru primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile bugetare au fost sub cele preconizate în primele două luni ale anului, iar cheltuielile peste aşteptări, însă primele estimări arătă că deficitul bugetar s-a încadrat în ţinta stabilită pentru trimestrul întâi, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

„Este adevărat că veniturile bugetare au fost sub cele preconizate în primele două luni, iar cheltuielile au fost peste aşteptări, dar Ministerul Finanţelor munceşte din greu pentru a întoarce acest trend. Primele estimări arată că în primul trimestru deficitul bugetar s-a încadrat în ţintă“, a spus Franks.

Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenită de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei. Pentru primul trimestru ţinta a fost stabilită la 8,25 miliarde lei. După primele două luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% din PIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu 3%.

Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB. România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru un împrumut de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite