FMI a analizat suplimentar o serie de criterii de performanţă din Acordul stand-by cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia anuală în România este mai mare decât estimările, 2,6 % în februarie, ceea ce reflectă, probabil, întreruperile în aprovizionare din cauza vremii severe din această iarnă, iar indicatorii recenţi sugerează continuarea evoluţiei economice slabe, cu o creştere negativă a PIB în primul trimestru din 2012, potrivit analizei suplimentare a criteriilor de performanţă din Scrisoarea de intenţie a României cu Fondul M

"Presiunile politice preelectorale sunt în creştere, sporind riscurile în ceea ce priveşte deficitul bugetar în 2012. Importante persoane oficiale au discutat public despre posibile majorări salariale în sectorul public şi reducerea ratelor la contribuţiile sociale. Cu toate acestea, autorităţile au reafirmat angajamentul lor faţă de program", precizează documentul, ataşat suplimentar la raportul elaborat pe 7 martie de staff-ul FMI.

Ca o acţiune prioritară a Guvernului este considerată aprobarea, pe 14 martie, a unui memorandum asupra unui parcurs multianual de liberalizare a preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici şi non-casnici. Aceşti paşi vor ajuta la asigurarea integrală a costurilor şi preţuri la valoarea pieţei.

Documentul relevă, pe de altă parte, că s-a înregistrat o continuare a îmbunătăţirii condiţiilor financiare ale pieţei. CDS-ul la cinci ani a scăzut cu aproximativ 50 de puncte de bază, până la 300 pb.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat luna trecută cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România, dar a avertizat totuşi că este nevoie de continuarea angajamentelor faţă de reformele economice pentru a face faţă incertitudinilor actuale şi a extinde potenţialul de creştere. Odată cu aprobarea celei de-a patra evaluări a acordului de tip preventiv cu România, consiliul de administrație al FMI a pus totodată la dispoziţia României o nouă tranşă de 430 milioane DST, aproximativ 500 milioane de euro. Cu noua tranşă, România are la dispoziţie de la FMI 1,78 miliarde DST, aproximativ două miliarde de euro.

Următoarea Misiune de evaluare a FMI urmează să vină la Bucureşti în a doua parte a lunii aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite