FMI anunţă scumpirea gazelor în locul Guvernului. Ponta dă vina pe Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer.

"Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat de Vrijer.
Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia.

"Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul României, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică", a spus Ponta.

El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.

Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.

Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013.

Eliminarea preţurilor reglementate a fost solicitată autorităţilor române de către FMI.

Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate. Tarifele pentru populaţie au fost menţinute la valorile din 2011.

Voinea:Producători de gaze şi electricitate,taxaţi în plus pe venituri suplimentare din liberalizare

Producătorii de gaze naturale și cei de energie electrică vor fi taxați în plus, începând cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării prețurilor, până la încheierea procesului de liberalizare, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea.

El a declarat că, în contextul discuțiilor privind liberalizarea prețului la gaze și energie electrică, partea română a propus Fondului Monetar Internațional introducerea unei taxe extraordinare pe veniturile suplimentare obținute de către producătorii de gaze naturale şi energie electrică.

În opinia secretarului de stat, o astfel de taxă se justifică deoarece producătorii vor obține un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea prețurilor, fără să fi efectuat investiții noi.

"Taxa nu va fi din profit, pentru că profitul poate fi ascuns, ci va fi o taxă din venitul suplimentar. În esență, vorbim de un preț nou minus prețul vechi de referință pe care îl înmulțim cu volumul care se vinde și cu un procent, procent încă în discuție", a afirmat secretarul de stat, subliniind că va fi un vorba de "un procent mare pentru statul român".

Taxa va fi introdusă în consultare cu companiile de profil, de comun acord cu Fondul Monetar Internaţional și Comisia Europeană, pe baza asistenței tehnice asigurate de Banca Mondială.

Noua legislație va fi promovată în această toamnă, iar formula taxei va include un preț de referință istoric, înregistrat deja, pentru a nu stimula companile să crească prețurile înainte de introducerea taxei.

Voinea a mai arătat că taxa va fi aplicată, în principiu, pe durata calendarului de liberalizare a prețurilor și va aduce la buget, numai pentru 2013, câteva sute de milioane de lei, venituri care vor crește gradual cu liberalizarea prețurilor.

Banii obţinuţi astfel la buget vor fi folosiți pentru acordarea de subvenții directe către consumatorii vulnerabili, care, conform datelor actuale, reprezintă 30% dintre consumatorii casnici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite