FMI face agenda noilor şefi ai ministerelor economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bode, noul şef de la Economie, vrea exploatarea de noi resurse şi privatizarea companiilor de stat, iar Bogdan Drăgoi, noul ministru al Finanţelor, spune că acordul cu FMI este o ancoră esenţială.

Proiectele majore ale noului ministru al Economiei, Lucian Bode, sunt reorganizarea sectorului energetic şi asigurarea investiţiilor, precum şi privatizarea companiilor de stat, după cum a declarat vineri, la preluarea mandatului. Poate noul oficial nu ştie, dar acestea au fost intenţiile tuturor miniştrilor de resort din 2005 încoace, însă niciunul nu a apucat să facă nimic.

În plus, ce a înşiruit Bode la capitolul priorităţi sunt exact punctele pe care insistă FMI de mai bine de un an.

O altă declaraţie a lui Bode este de remarcat: proaspătul ministru a arătat că se va axa pe diversificarea şi exploatarea de noi resurse pe teritoriul României. El nu a spus explicit, dar aici intră şi proiectul Roşia Montană, susţinut de toţi miniştrii PDL ai Economiei, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu.

La ceremonia de predare a mandatului, fostul ministru Ion Ariton s-a remarcat din nou printr-o gafă, urmată de un dezacord între subiect şi predicat: „Sunt mândru că plec. Colegii din presă poate să zâmbească...". Ariton nu şi-a luat la revedere de la ziariştii acreditaţi la Ministerul Economiei.

Acordul cu FMI, ancoră esenţială

La rândul său, Bogdan Drăgoi, care a fost promovat din funcţia de secretar de stat în cea de ministru la Finanţe, a arătat că va urmări majorarea veniturilor, dar numai printr-o colectare mai bună.

„Reformele au creat premisele unei creşteri economice durabile. Premisele sunt bune, dar trebuie să avem în vedere şi contextul internaţional, criza financiară mondială şi din Europa. În acest context, continuarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială şi a reformelor deja începute în primul acord reprezintă o ancoră esenţială pentru credibilitatea externă", a spus Drăgoi.

„Banii există, au fost alocaţi şi în bugetele din 2010 şi 2011. Trebuie să ne orientăm pe prioritizare, astfel încât banul cheltuit să asigure o eficienţă maximă", a adăugat el.

Organizări româneşti, finanţări europene

Noul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a declarat vineri, la preluarea portofoliului, că se va axa pe restructurarea companiilor din subordinea ministerului şi pe absorbţia fondurilor europene.

„Sunt două axe prioritare care mă interesează, şi anume accelerarea absorbţiei fondurilor europene - aici avem o ţintă ambiţioasă, de 1,2 miliarde de euro - şi revitalizarea şi restructurarea companiilor de stat din subordine", a spus Nazare. El a adăugat că 2012 este un an dificil, în care proiectele începute trebuie implementate.

"Banii există, au fost alocaţi şi în bugetele din 2010 şi din 2011. Trebuie să ne orientăm pe prioritizare, astfel încât banul cheltuit să asigure o eficienţă maximă."
Bogdan Drăgoi
ministrul Finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite