FMI, mai optimist decât în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică globală din acest an, de la 4,2% la 4,6%. Creşterea economiei mondiale în 2010, estimată de FMI, ar însemna cel mai mare avans înregistrat de la intrarea în criză.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevedea în urmă cu trei luni o creştere economică cu 4,2% pentru acest an. Diferenţa dintre această cifră şi cea anunţată miercuri se datorează ritmului rapid de creştere înregistrat în prima jumătate a anului de state precum Canada, SUA, China, Brazilia şi India.

Ţările din zona euro continuă încă să prezinte cele mai multe probleme. „Aceste estimări se bazează pe implementarea noilor politici pentru sporirea încrederii şi a stabilităţii, în special în zona euro", arată raportul FMI publicat miercuri.

Cel mai rapid ritm al creşterii se va înregistra în China (10,5%), care va fi urmată de India, cu 9,4%, se arată  în raportul FMI, citat de Bloomberg. Cea mai mare modificare în creştere a estimării privind avansul Produsului Intern Brut a fost operată de Fond pentru Brazilia, de la 5,5% la 7,1%.

CREŞTEREA NU ÎNSEAMNĂ IEŞIREa DIN CRIZĂ

Revizuiri în creştere au fost efectuate şi pentru Rusia, SUA şi Mexic. Modificări în scădere ale avansului economic au fost operate pentru Japonia, state emergente şi din zona euro.

Anglia a suferit cea mai mare corecţie a estimărilor, prognoza actuală anunţând o creştere de doar 1,2%.  „Piedicile financiare aplicate de statele cu economii avansate ar putea reduce fluxul de capital pentru pieţele emergente", a declarat Olivier Blanchard, economist-şef la FMI.

În timp ce previziunile par îmbucurătoare la nivel mondial, unele state vor rămâne în recesiune. Acestea sunt ţările europene care se confruntă cu datorii publice ridicate, şomaj şi, în cazurile cu adevărat grave, eşecul de a atrage capital de pe pieţele internaţionale, situaţie ce a determinat o lipsă acută de lichidităţi.

SFATURI PENTRU ECONOMIILE DEFICITARE

Speculaţiile privind intrarea Greciei şi a Spaniei în incapacitate de plată au dus la deprecierea euro în raport cu dolarul constant în ultimele şapte luni.

Astfel, costul asigurării împotriva riscului de neplată (CDS) pentru 15 ţări europene a atins luna trecută maximul istoric. Pentru a înlătura aceste temeri, forurile europene au decis publicarea rezultatelor testelor de stres aplicate băncilor, sperând că astfel vor spori încrederea investitorilor faţă de sistemul financiar al zonei euro.

Comitetul European al Inspectorilor Bancari (CEBS) a anunţat miercuri că evaluările cuprind 91 de instituţii de creditare, adică 65% din sectorul bancar al Uniunii Europene, iar rezultatele acestora vor fi dezvăluite pe 23 iulie.

Pentru a ieşi din această situaţie, Fondul recomandă Uniunii Europene să aplice „politici bine coordonate  de mărire a încrederii", asta însemnând aducerea la nivel operaţional a programului de salvare bazat pe fondul de urgenţă în valoare de 750 de miliarde de euro, înlăturarea incertitudinilor privind sistemul bancar şi asigurarea că instituţiile financiare dispun de suficient capital.

CREŞTEREA ECONOMICĂ VA FI MAI MICĂ ANUL VIITOR

Fondul Monetar Internaţional estima în aprilie că economia mondială va înregistra în 2011 o creştere mai mare decât cea din 2010. În raportul de miercuri, FMI a menţinut prognoza pentru anul viitor, la 4,3%, dar a majorat-o pe cea din 2010. Astfel, economia globală va înregistra un avans mai mic în următorul an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite