FMI va încheia mai multe acorduri cu ţări arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a anunţat sâmbătă că instituţia din subordinea sa intenţionează să încheie, în următoarele şase luni, mai multe acorduri cu ţările "primăverii arabe" în vederea acordării unor împrumuturi, relatează AFP.

"Avem un angajament faţă de ţările arabe aflate în tranziţie. Angajamentul potrivit căruia până la reuniunea noastră anuală de la Tokyo să punem în aplicare mai multe programe pentru a le ajută să traverseze perioada de tranziţie", a declarat Lagarde în cursul unei conferinţe de presă la Washington.

"Nu este suficient şi va fi necesar, de asemenea, ca alţi susţinători, donatori, parteneri să ajute financiar şi în deschiderea spre schimbare", a adăugat ea.

Şefa Fondului Monetar Internaţional nu a precizat la care ţări se referă, notează Agerpres.

FMI a făcut cunoscut în cursul summitului G8 de la Deauville (Franţa), din mai 2011, că un total de aproximativ 35 de miliarde de dolari ar putea fi pus la dispoziţia ţărilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu importatoare de petrol şi angajate pe calea reformelor politice şi economice.

Ulterior, niciuna dintre aceste ţări nu a primit niciun împrumut din partea FMI.

Egiptul a ezitat iniţial să solicite un împrumut, apoi s-a aşezat la masa negocierilor la începutul lui 2012. Discuţiile s-au blocat din cauza rivalităţilor din rândul clasei politice de la Cairo.

Alte state, cum ar fi Tunisia, Marocul şi Iordania nu doresc să apeleze la bani din partea Fondului.

Christine Lagarde a subliniat că instituţia sa oferă consiliere ţărilor din regiunile respective. "Este, probabil, regiunea din lume în care oferim cel mai mare volum de asistenţă tehnică (...) în diverse aspecte, al finanţelor publice, sistemelor de impozitare, dar şi în domenii în care ni se solicită asistenţa", a mai afirmat directoarea generală a FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite