FMI critică, din nou, instituţiile fiscale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile fiscale ale statului român revin în vizorul Fondului Monetar Internaţional. Astfel, calitatea instituţiilor care reglementează sectorul fiscal românesc este văzută de Fond ca

Instituţiile fiscale ale statului român revin în vizorul Fondului Monetar Internaţional. Astfel, calitatea instituţiilor care reglementează sectorul fiscal românesc este văzută de Fond ca fiind încă departe de cele mai bune practici din domeniu, se arată într-un raport al FMI.

În plus, Fondul atrage atenţia asupra faptului că România nu dispune de programe fiscale pe termen mediu, iar expertiza independentă şi activităţile de consultanţă sunt limitate. În acest sens, este recomandată consolidarea instituţiilor fiscale şi aplicarea unor reforme care să vizeze creşterea trasparenţei, limitatea revizuirilor bugetare şi ancorarea politicii fiscale faţă de o perspectivă pe termen mediu.

Analiştii FMI notează că, începând din anul 2000, România a reinstaurat disciplina fiscală şi managementul finanţelor publice a fost consolidat în anumite domenii. Totuşi, politica fiscală realizată pe termen scurt este asociată cu rezultate bugetare nesatisfăcătoare, inclusiv cu o poziţie prociclică.

"Ministerul va continua să-şi consolideze politica fiscală şi să continue reformele structurale. Prin bugetul pe 2009 se va asigura şi un cadru de proiecţie bugetară multianuală", a replicat Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Deficitul de cont curent îngrijorează

Făcând referire la cadrul economic mai larg, analiştii FMI arată că există semnale de alarmă, ca urmare a nivelului înalt al deficitului de cont curent, a structurii balanţei externe, orientată către finanţarea pe termen scurt şi pe fondul supraîncălzirii economiei.

"Asigurarea împotriva riscurilor externe necesită un mix mai bun de politici macroeconomice, politica fiscală suportând cea mai mare parte a procesului de stabilizare, fiind nevoie şi de măsuri adiţionale pentru contracararea şi administrarea vulnerabilităţilor sectorului financiar", se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite