FMI, chemat să ne facă bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi autorităţile de la Bucureşti declarau că proiectul de buget pe 2010 este gata, acesta trebuie să primească undă verde de la finanţatorii externi. Puţine lucruri se ştiu despre viitorul buget: o creştere economică de 0,5% şi un curs de schimb de 4,25 lei pentru un euro. Datele ar putea fi însă altele după plecarea FMI.

Nimic fără FMI pare a fi motto-ul după care se ghidează autorităţile în luarea deciziilor economice.

În speranţa că vor elibera cât mai repede cea de-a treia tranşă din împrumutul extern, decidenţii de la Bucureşti au solicitat o misiune tehnică a Fondului, care să fie consultată la elaborarea proiectului de buget pe 2010.

Aceasta a început, ieri, discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, care vor dura trei zile.

Optimism interimar

Teoretic, această consultare trebuia încheiată încă din vară, însă criza politică a prelungit fundamentarea bugetului pe cifrele convenite la ultima evaluare a Fondului.

De atunci, datele macroeconomice s-au schimbat. Iniţial, cursul de schimb mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului era de 4,20 lei pentru un euro. Ulterior, acesta s-a modificat la 4,25 lei pentru un euro.

Şeful Executivului demis elimină posibilitatea ca banii să vină în luna decembrie.

„Este puţin probabil să primim până la sfârşitul anului a treia tranşă din împrumut, dar sunt şanse foarte mari ca în ianuarie să primim cel puţin una dintre tranşe, dacă nu amândouă", a spus Boc.

Oficialul a precizat că există bani pentru cheltuielile bugetare din luna decembrie şi ianuarie. Ce nu a mai amintit Emil Boc este că aceşti bani vin din împrumuturile luate, săptămână de săptămână, de Ministerul de Finanţe de la băncile interne, la o dobândă de trei ori mai mare decât cea la care vine finanţarea de la FMI.

La rândul său, ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, consideră că România mai are şanse să primească a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie, dar spune că bugetul pe 2010 va trebui depus în Parlament de către noul Guvern.

Spaima reducerilor

Bugetul pe 2010 va trebui să se încadreze într-o ţintă de deficit de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 7,3% din PIB în acest an.

De asemenea, autorităţile şi-au anunţat intenţia de a menţine nivelul investiţiilor la 20% din cheltuielile bugetare totale, la fel cum au anunţat pentru acest an.

Ţinta pentru 2009 nu a fost însă atinsă. Doar 10,7% din totalul cheltuielilor a fost reprezentat de investiţii în primele zece luni ale acestui an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite