FMI: tinerii sunt cei mai loviţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de licee şi facultăţi îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

În întreaga lume, şomajul este focalizat în jurul tânărului cu şcoală, iar soluţia pentru această situaţie este adaptarea sistemului educaţional la cerinţele de pe piaţa muncii, afirmă reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. „Tinerii educaţi fac ca şomajul să fie cel mai ridicat. Şomajul în lumea aceasta e focalizat în jurul tânărului cu şcoală, care a ieşit de pe băncile unui institut şi nu poate să acceadă pe piaţa muncii", a spus ieri Tănăsescu, în deschiderea seminarului „România, încotro" organizat de compania Oxygen şi Banca Naţională a României.

Oficialul FMI a mai spus că soluţia se află la nivelul sistemului de învăţământ, unde studiile pentru generaţia tânără trebuie adaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. „Este din păcate o concluzie a zilelor noastre. Pătura tânără este cea mai frustrată, iar în momentul unei crize puternice aceasta este cea mai dezavantajată", a conchis Tănăsescu.

Statul trebuie să dea un exemplu şi să cheltuiască fiecare ban public în mod chibzuit, cu responsabilitate faţă de populaţia României, care este chemată să economisească, afirmă preşedintele Deloitte România, George Mucibabici.„În perioada în care lucram la FMI, unul din mottourile lansate în negocierile cu diverse state spunea că pentru a stimula economisirea în mediul privat exemplul trebuie să îl dea statul. Şi, culmea, acum suntem într-un paradox când sistemul public este chemat să contribuie la stimularea economiei", a spus economistul, la seminarul BNR.Mucibabici a fost reprezentantul României la FMI în perioada 1994-1996.

"Şomajul e focalizat în jurul tânărului cu şcoală, care a ieşit de pe băncile unui institut.''
Mihai Tănăsescu reprezentantul României la FMI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite