FMI: România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice şi ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, luând măsuri ambiţioase de austare, se arată într-un comunicat al Consiliului Director al FMI.

Când strânsul curelei se transformă în ştreang / Se adeveresc previziunile economistului Paul Krugman?

"Pe fondul unei ample recesiuni, autorităţile române au făcut paşi semnificativi către refacerea stabilităţii macroeconomice şi obţinerea unei ajustări ordonate a dezechilibrelor existente înainte de debutul crizei. Acestea au luat măsuri ambiţioase de ajustare, pentru a stăvili poziţia fiscală în declin şi pentru a pregăti o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor publice", a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.

Lipsky este de părere că echilibrarea fiscală prin tăierile de cheltuieli şi creşterile de taxe vor ajuta la atenuarea impactului social.

"Echilibrarea ajustărilor fiscale prin reducerea cheltuielilor şi majorarea impozitelor va ajuta la diminuarea impactului social (al acestor măsuri-n.r.), corectând în acelaşi timp creşterea excesivă a salariilor din sectorul bugetar din trecut", a mai spus el.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.

Lipsky a menţionat că autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să facă aceste ajustări sustenabile pe termen mediu prin aplicarea de reforme structurale.

"Autorităţile vor să completeze legislaţia responsabilităţii fiscale, aprobată recent, cu reformele din sistemele publice de pensii şi salarii, reducerea ocupării forţei de muncă în sectorul public, reforma sistemului de asistenţă medicală şi a finanţelor locale, precum şi prin eforturi de stimulare a colectării impozitelor", a adăugat el.

Totodată, oficialul FMI a mai spus că politicile financiare şi monetare ale autorităţilor sunt prudente şi proactive şi ajută la menţinerea stabilităţii financiare în contextul crizei financiare globale.

"Deşi mai este loc de relaxare a politicii monetare, autorităţile sunt precaute, în special ca urmare a incertitudinilor legate de impactul creşterii TVA asupra preţurilor", menţionează Lipsky.

Board-ul FMI a aprobat, ieri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

De asemenea, Fondul a aprobat derogarea cerută de România privind ţinta de arierate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite