FMI: E cea mai severă recesiune din perioada postbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia globală a scăzut cu 6% în 2009, comparativ cu nivelul atins înainte de criză. Acest lucru reprezintă "cea mai severă recesiune din perioada postbelică", susţin experţii FMI într-un studiu care analizează evoluţia pieţelor emergente în timpul crizei.

 Economia reală din pieţele emergente a scăzut cu 4% în perioada cea mai dură a crizei, din trimestrul al treilea 2008 până în primul trimestru al anului 2009. În economiile emergente cel mai dur afectate de criză, producţia reală a scăzut cu până la 11%, în special în statele emergente din Europa, printre cere se numără şi România. Pe de altă parte, în economiile cel mai puţin afectate de criză, producţia a crescut cu 1%.

"Această evoluţie medie ascunde însă o dezvoltare diferenţiată a pieţelor emergente", explică specialiştii FMI.

În consecinţă, legăturile comerciale au influenţat puternic scăderea producţiei şi că la fiecare scădere de un punct procentual al cererii interne din ţările dezvoltate cu care făceau comerţ, ţările emergente au înregistrat o scădere a producţiei de 1,5%.

"Ca o expresie a globalizării livrărilor, comerţul a scăzut mai mult în timpul actualei crize, decât în timpul celor precedente", se mai precizează în document. Relansarea în ţările emergente a fost stimulată de creşterea economiilor din ţările care le sunt parteneri comerciali.

"Actuala criză va duce la o scădere pronunţată a producţiei pe termen mediu", susţin experţii FMI. Aceştia au atras atenţia că scăderea producţiei pe termen mediu este de 16% în ţările cu vulnerabilităţi medii şi scăzute şi cu 21% în ţările cu vulnerabilităţi mari în perioada premergătoare crizei.

Ţările care au intrat în criză cu vulnerabilităţi mari, adică acele state care aveau deficitul de cont curent sau un raport mare al datoriei externe faţă de PIB,  vor înregistra o creştere cu 10-15% a ponderii datoriei externe faţă de PIB, care nu îşi va reveni în următorii cinci ani, au mai explicat specialiştii FMI.

Ţările emergente care îşi revin rapid sunt confruntate cu riscul intrării masive de capital străin şi cu creşterea inflaţiei, aceasta din urmă fiind mai mică în ţările care au avut vulnerabilităţi substanţiale înainte de criză, concluzionează raportul FMI, citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite