FMI: Datoriile companiilor de stat afectează întreaga economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul arieratelor în economie a rămas marea restanţă a Guvernului în Programul Economic convenit cu FMI, iar datoriile întreprinderilor de stat afectează întreaga economie, au transmis, miercuri, finanţatorii externi.

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a spus că există companii de stat care afectează buzunarul consumatorului de rând. „Unele întreprinderi de stat sunt foarte eficiente şi profitabile, altele îi costă pe contribuabilii români foarte mulţi bani, an de an. Unele au arierate care se împrăştie în întreaga economie", a declarat Franks, la prezentarea concluziilor misiunii FMI la Bucureşti.

Oficialul a adăugat că instituţiile financiare internaţionale doresc să rezolve această problemă, dar că eliberarea tranşelor viitoare din acord nu va depinde de nivelul arieratelor. „Obiectivul este să rezolvăm aceste probleme, iar în ultimele luni am identificat zece dintre aceste întreprinderi cu pierderi mari. De acum înainte vom identifica obiective pentru balanţa operaţională, va fi ţintă în program,dar nu va determina eliberarea tranşelor", a spus Franks.

Reprezentantul FMI a adăugat că s-a implementat un sistem de monitorizare, prin care Guvernul va controla mai bine aceste întreprinderi. Pentru nivelul arieratelor de la sfârşitul anului 2009, autorităţile vor cere din nou o derogare, după cea solicitată - şi aprobată - la mijlocul anului trecut.

Arieratele, cerc vicios

Economistul Daniel Dăianu a afirmat, marţi, că reducerea arieratelor s-a dovedit o misiune imposibilă pentru Guvern anul trecut, ceea ce complică sarcina pentru 2010.

"A fost imposibil pentru Guvern, în condiţii de criză, să reuşească diminuarea stocului de arierate faţă de economia privată. Sunt obligaţii ale statului care ar fi trebuit stinse în 2009, arierate, obligaţii neonorate în deplinătate sau parţial....Există şi din partea economiei private faţă de statul român, există şi un stoc important de arierate ale societăţilor din sectorul public...Guvernul s-a văzut într-o misiune aproape imposibilă, ce complică sarcina pentru 2010, deoarece, mai devreme sau mai târziu, ele trebuie stinse", a explicat Dăianu.

Acesta a subliniat că, dacă statul ar fi încercat să onoreze aceste obligaţii în 2009, deficitul bugetar ar fi fost mai mare. Reprezentanţii Ministerului de Finaţe şi cei ai Transporturilor au convenit, luni, cu FMI un plan de reducere a arieratelor companiilor cu capital majoritar de stat.

„S-a discutat despre problemele din companiile cu capital majoritar de stat, reducerea arieratelor. Se vor implementa măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul lor, de încasare a ceea ce ei au de încasat la rândul lor şi modalitatea în care îşi vor plăti datoriile, a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

În plus, trebuie stabilite ţinte de reducere a arieratelor, în aşa fel încât criteriile de perfomanţă convenite cu Fondul Monetar Internaţional să fie respectate. Calendarul legislativ după care vor fi reduse arietatele a fost „stabilit în linii mari cu cei de la FMI‟ şi urmează a fi anunţat de către premierul Emil Boc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite