FMI: „Trebuie să scăpăm de băieţii deştepţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul trebuie să grăbească privatizările pentru a schimba sistemul în care „băieţii deştepţi“ se bucură de profituri nemeritate, a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care „băieţii deştepţi" din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce publicul larg plăteşte aceste activităţi ineficiente, a declarat ieri şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, în conferinţa de presă de la finalul celei de-a treia evaluări a acordului preventiv.

El a enumerat companiile unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni: Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare şi cele două noi complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara. Acestea din urmă nu s-au aflat însă şi pe lista prezentată joi de Ministerul Economiei, după întâlnirea cu oficialii Fondului. Când i s-a cerut să clarifice acest aspect, Franks a precizat: „Am stat de vorbă cu preşedintele Băsescu şi am convenit cu acesta privatizarea acestor companii (cele două complexuri - n.r.)".

Complexul Oltenia va fi al doilea mare producător de energie din ţară, după Hidroelectrica. El va fi format din actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi din minele de lignit din zonă.

Privatizări până în octombrie 2012

Surse din domeniu ne-au declarat că oficialii ministerului nu au fost de acord cu această cerinţă a FMI, iar decizia finală a fost luată vineri. Reamintim că reprezentanţii finanţatorilor externi s-au întâlnit joi seară cu preşedintele Traian Băsescu. Ministrul Economiei, Ion Ariton, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica această situaţie. Sursele menţionate au mai spus că Executivul şi-a asumat privatizarea pachetelor majoritare din aceste companii până în luna octombrie 2012, adică până la alegerile parlamentare.

Întrebat de ce populaţia din România trebuie să plătească aceleaşi preţuri la energie şi gaze ca şi cei din vestul Europei, aşa cum cere FMI, în condiţiile în care salariile românilor sunt mult mai mici, Franks a arătat că ţara noastră şi-a asumat încă de la aderare să se alinieze cerinţelor europene.

„Preţurile de acum nu sunt cele normale. Liberalizarea nu se va face peste noapte, ci în câţiva ani. România importă gaze la un preţ uriaş din Rusia, apoi îl vinde la preţ mic companiilor, ceea ce înseamnă subvenţie. La populaţie, când îi subvenţionezi pe toţi, de fapt îi subvenţionezi mai mult pe cei bogaţi decât pe cei săraci", a arătat oficialul FMI.

La rândul său, Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene, a precizat că industria românească este avantajată faţă de restul Europei pentru că plăteşte un preţ mai mic la energie, ceea ce distorsionează concurenţa. Guvernul şi-a asumat, la cererea FMI, alinierea preţurilor la energie şi gaze cu cele din restul Europei în perioada 2013-2015.

Arieratele trag în jos creşterea economică

În ceea ce priveşte arieratele, o mare problemă persistă în cazul celor aferente întreprinderilor de stat. „Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii, pentru că firmele care au aceste datorii nu au bani de investiţii", a mai spus Franks.

Salariile pot fi majorate cu 3-5%

Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a mai spus Franks. „O creştere de 3-5% a salariilor este rezonabilă, în funcţie de posibilităţile de la buget, iar pentru pensii este posibilă o indexarea cu inflaţia", a arătat Franks.

Şeful misiunii FMI a amintit că legea responsabilităţii fiscale nu permite decizii privind majorări de venituri înainte cu şase luni de alegeri, dar Guvernul poate hotărî creşterea salariilor şi a pensiilor în luna mai şi să o pună în aplicare abia după două luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite