FMI: "Turbulenţele financiare internaţionale ar putea afecta România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii instituţiei financiare spun că guvernul trebuie să reziste propunerilor de reducere a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare Deficitul de cont curent,

Reprezentanţii instituţiei financiare spun că guvernul trebuie să reziste propunerilor de reducere a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare

Deficitul de cont curent, inflaţia şi turbulenţele financiare internaţionale reprezintă în acest moment principalele motive de îngrijorare cu privire la evoluţia economiei autohtone. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional consideră că bugetul pentru acest an include venituri programate prea optimiste, după ce reformele structurale au încetinit, în 2007.

"Credem că turbulenţele (n.r. - financiare) internaţionale ar putea afecta România prin canalul financiar şi prin cel comercial. FMI prognozează încetinirea creşterii economice mondiale, ceea ce va afecta statele emergente şi implicit România", a declarat, ieri, Albert Jaeger, şeful misiunii FMI pentru România şi Bulgaria.

El anticipează pentru 2008 o creştere economică de sub 6%, iar pentru 2009 - de 4,7%, însă atrage atenţia că încetinirea creşterii economice ar putea fi mai puternică, anul viitor. "Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% şi considerăm creşterea ca fiind nesustenabilă, şi trebuie redusă pe termen mediu", apreciază Jaeger, considerând însă că pe termen mediu creşterea deficitului de cont curent va încetini.

În ceea ce priveşte bugetul pentru acest an, reprezentantul FMI crede că acesta include venituri programate prea optimiste, iar apropierea alegerilor prezintă riscul ca deficitul bugetar să depăşească nivelul programat. Astfel, Jaeger atrage atenţia că guvernul trebuie să reziste propunerilor de reducere a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare.

"Credem că trebuie (ca autorităţile - n.r.) să se concentreze pe 2009, şi nu pe 2008", a mai spus Albert Jaeger. El a avertizat în legătură cu încetinirea, anul trecut, a reformelor structurale. "România este în urma celor mai multe noi state membre ale UE, mai ales în ceea ce priveşte anumite aspecte legate de mediul de afaceri", a explicat Jaeger.

FMI închide biroul din România

Biroul de la Bucureşti al Fondului Monetar Internaţional se află pe lista celor propuse de conducerea Fondului pentru închidere. Decizia face parte dintr-un process mai amplu de reorganizare a FMI, care presupune închiderea tuturor birourilor din ţările în care fondul nu are programe.

Biroul din Bucureşti al FMI va rămâne deschis până la începutul anului viitor, când vor fi stabilite toate detaliile. În cadrul procesului de reorganizare, fondul ar urma să închidă toate reprezentanţele din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia celei din Varşovia, care va deveni birou regional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite